Vastaanottokeskus jakaa kuntalaiset kahteen leiriin

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus herättää tunteita Torniossa. Osa kuntalaisista pelkää lähiviikkoina avattavan keskuksen lisäävän rikollisuutta ja aiheuttavan muita lieveilmiöitä. Osa puolestaan toivoo, että katukuvaan ilmestyvät maahanmuuttajat opettaisivat ihmisille lisää suvaitsevaisuutta.

vastaanottokeskukset
Peräpohjolan opisto, vastaanottokeskus
Tornion Peräpohjolan opistolle perustetaan vastaanottokeskus, jonne tulee 150 turvapaikanhakijaa.Jenna Vuokila / Yle

Tornioon perustettava turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus jakaa kuntalaisten mielipiteet. Vastaanottokeskus aloittaa toimintansa lähiviikkojen aikana Peräpohjolan opiston tiloissa Kivirannalla.

Onhan se tietenkin hyvä, että niille joku paikka löytyy, mutta miksi juuri tuohon meidän viereen.

Vastaanottokeskuksen läheisyydessä asuva kahden lapsen äiti

Varsinkin vastaanottokeskuksen kanssa samassa kaupunginosassa asuvat ihmiset ovat huolissaan rikollisuuden kasvamisesta ja muista lieveilmiöistä. Jopa lasten turvallisuus huolestuttaa joitakin äitejä.

– En tykkää, jos maahanmuuttajat ovat pihalla ja itse asumme siinä ihan lähellä ja meillä on kuitenkin pieniä lapsia, kahden lapsen äiti perustelee vastustustaan.

– Onhan se tietenkin hyvä, että niille joku paikka löytyy, mutta miksi juuri tuohon meidän viereen, nainen jatkaa.

Kivirannalla asuvan, hieman varttuneemman miehen mielestä Peräpohjolan opisto on liian keskeinen paikka vastaanottokeskukselle.

– Opistolle pitäisi olla parempaakin toimintaa. Kyllä asenne menee negatiivisen puolelle, mies toteaa.

Väriä katukuvaan ja suvaitsevaisuutta lisää

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki Kivirannalla gallupiin vastanneet näkivät ainoastaan negatiivisia asioita vastaanottokeskuksen perustamisessa. Ääni muuttui hieman kellossa, kun gallupia siirryttiin tekemään kaupungin keskustaan.

Monihan pelkää rikollisuutta ja muuta vastaavaa, mutta onhan kulttuurin kannalta hyviäkin puolia, saadaan vähän väriä tämänkin kaupungin elämään.

Keski-ikäinen torniolaisnainen

Keski-ikäinen nainen ottaa keskuksen ja turvapaikanhakijat avosylin vastaan Tornioon. Hän toivoo, että ihmiset oppisivat maahanmuuttajien myötä suvaitsevaisuutta.

– Keskus on minun puolesta tervetullut kaupunkiin. Monihan pelkää rikollisuutta ja muuta vastaavaa, mutta onhan kulttuurin kannalta hyviäkin puolia, saadaan vähän väriä tämänkin kaupungin elämään.

Lisäksi nainen muistuttaa, että turvapaikanhakijat käyttävät rahaa alueen liikkeisiin, mikä on hänen mielestään hyvä lisä pienyrittäjille.

Vanhempi herrasmies on sitä mieltä, että jos ihmisillä on oikein hätä, heitä pitää auttaa.

– Torniossa on pakolaisia loppujen lopuksi vielä niin vähänkin. Eikä ne ole täällä kauaa, ne lähtevät isompiin ympyröihin Helsinkiin, ikämies toteaa.