1. yle.fi
  2. Uutiset

Varoufakis: Lainaohjelma ei tule toimimaan

Kreikan entisen valtiovarainministerin mukaan kuka tahansa, joka tietää jotain Kreikan taloudesta, tajuaa, ettei pelastuspaketti tule onnistumaan.

Kreikan kriisi
Gianis Varoufakis
Gianis VaroufakisOrestis Panagiotou / EPA

Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on esittänyt tiukkaa kritiikkiä maansa kolmatta lainapakettia kohtaan.

Varoufakisin mukaan pelastuspaketti on tuomittu epäonnistumaan, vaikka Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoo luottavansa, että se päättää maan taloudellisen epävarmuuden.

– Keneltä tahansa Kreikan taloutta tuntevalta kysyykin, vastaus on, ettei pelastuspaketti tule toimimaan, Varoufakis sanoi BBC:n haastattelussa.

Varoufakisin mukaan Kreikan nykyinen valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos on samaa mieltä. Varoufakisin mukaan myös Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen on ollut pakko tunnustaa, ettei ohjelma toimi.

Varoufakis erosi tehtävästään päivä sen jälkeen, kun kreikkalaiset olivat hylänneet aiemman pelastuspaketin ehdot kansanäänestyksessä heinäkuun alussa.

– […] pelastuspaketti yksinkertaisesti perustuu kestämättömälle velalle ja silti kaikki pyrkivät saamaan ohjelman läpi, Varoufakis sanoi.

Tsipras sanoi keskiviikkona olevansa luottavainen, että Kreikka saa kolmannen lainapakettinsa.

– Uskon, että saavutamme sovun ja saamme lainapaketin, joka päättää taloudellisen epävarmuuden, Tsipras sanoi.

Kreikka ja sen luotonantajat yrittävät päästä sopuun pelastuspaketista ensi viikon torstaihin mennessä, jolloin Kreikan on määrä maksaa noin 3,4 miljardin velkansa Euroopan keskuspankille.

Euroryhmän valtiovarainministerit tapaavat perjantaina päivällä Brysselissä keskustellakseen Kreikan lainaohjelmasta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi