Seksuaalirikosepäilyjä Julian Assangea vastaan vanhenee tänään

Raiskausrikosepäily australialaista Wikileaks-perustajaa vastaan vanhenee vasta vuonna 2020.

Ulkomaat
Julian Assange kuvattuna helmikuussa 2012 saapuessaan oikeusistuntoon Lontoossa.
Julian Assange kuvattuna helmikuussa 2012 saapuessaan oikeusistuntoon Lontoossa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Kaksi rikosepäilystä Wikileaks-perustajaa Julian Assangea vastaan hylätään tänään torstaina, koska rikokset vanhenevat. Assangea epäillään Ruotsissa yhteensä neljästä seksuaalirikoksesta.

Kolmas rikosepäily vanhenee elokuun 18. päivä. Assangea epäillään kuitenkin myös raiskauksesta, joka vanhenee vasta vuonna 2020. Raiskausrikoksen vanheneminen kestää Ruotsissa kymmenen vuotta.

Kaksi ruotsalaisnaista teki Assangesta rikosilmoitukset elokuussa 2010. Kumpikin naisista kertoi, että alun perin suostumukseen perustunut tilanne muuttui heidän tahtonsa vastaiseksi.

Assange on kiistänyt kaikki syytökset. Australialainen, 44-vuotias Assange on piilotellut Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012 saakka. Assangen mukaan hän ei suostu ruotsalaisten kuulusteltavaksi koska hän pelkää, että hänet luovutettaisiin Yhdysvaltain viranomaisille. Yhdysvalloissa Assangea uhkaa syytöksiä melkein 750 000 salaisen asiakirjan vuotamisesta Wikileaks-sivustolle.

Ruotsalaissyyttäjät ovat tarjoutuneet kuulustelemaan Assangea suurlähetystössä Lontoossa, mutta Ecuador ei ole vielä hyväksynyt syyttäjien pyyntöä.