Onko suojatie suojaisa? Lukijat ilmiantoivat koulutien vaaranpaikkoja

Koulureittien varsilta löytyvät vaaranpaikat harmittavat. Yle Kainuu etsintäkuulutti Suomen koulureittien varrelta löytyviä, vaarallisia tai hankalia risteyksiä tai paikkoja.

Kotimaa
Ekaluokkalainen valmistautuu ylittämään tien suojatietä pitkin matkalla kouluun.
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Nettilukijoiden mukaan vaarallisena koettuja paikkoja voisi helposti parantaa pienillä muutoksilla, esimerkiksi kaiteilla. Vaarallisiksi paikoiksi ilmoitettiin koulureittien varrella sijaitsevia risteyksiä, suojateitä ja muita liikennejärjestelyjä. Tässä muutamia esimerkkejä.

Pori

Suojatie Kyläsaaren koulun vieressä Mörtintiellä. Nopeudet autoilla välillä korkeita. Suojatie on korotettu, mutta korotus melko loiva.

Vaaranpaikka Porissa.
Grafetee

Kevyen liikenteen väylä ylittää ajotien Y-risteyksessä. Näkyvyys suojatielle tietystä suunnasta osin rajoitettu.

Porin vaaranpaikka.
Grafetee

Jyväskylä

Suojatie ja linja-autopysäkit. Tiellä 40 km/h rajoitus joka valvonnan puutteen takia lähinnä vitsi, todelliset nopeudet 50-80 km/h. Suojatietä edeltää hidastetöyssyt jotka eivät tunnu juurikaan auttavan. Tiellä olemattomat pientareet, ei pyörätietä.

Jyväskylän vaaranpaikka.
Grafetee

Kajaani

Autolla tai mopolla iikenneympyrän jälkeen Keskuskoululle käännyttäessä risteys on aamuisin erittäin ruuhkainen, kun liikennettä tulee vastaan ja takaa, myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä väistellessä on ahdasta. Väinämöisen katu muutettiin yksisuuntaiseksi seuraavaan risteykseen asti koulun kohdalta, mutta ahdas on koulun edustakin. Väinämöisen katu muuten jatkuu tuon pätkän jälkeen Kirkkokadun toisella puolella yksisuuntaisena vastakkaiseen suuntaan - myös ajoneuvolla koululta. Pois lähteminen aamuruuhkassa on hankalaa. Molemmissa päissä Väinämöisenkatua on Keskuskoulun tienoilla kaikilla kulkupeleillä liikkuvien sumput arkiaamuisin. Keskuskoulussa on sekä ala- että yläkoulu.

Kajaanin vaaranpaikka kartalla.
Grafetee

Hämeenkyrö

Raskas liikenne ylittää lasten kanssa saman sillan. Ei kaiteita. Kaiteet voisi lisätä helposti.

Hämeenkyrön vaaranpaikka.
Grafetee

Vantaa

Suojatie jossa ei ole liikennevaloja. Tikkurilasta päin tultaessa vähän ennen Peijaksen valoristeystä. Ihmiset eivät pysähdy, vaikka toinen auto olisi pysähtynyt suojatien eteen. Tässä kohtaa on melkein turvallisempi jatkaa matkaa eikä antaa jalankulkijoille tietä... Itse olen myös jalankulkijana meinannut jäädä auton alle.

Vantaan vaaranpaikka.
Grafetee