1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhemmat ja asukasyhdistykset vastustavat Lappeenrannan jättikoulusuunnitelmaa

Lappeenrannan kouluverkko on myllerryksessä. Yhdessä vaihtoehdossa länsialueella olisi nykyisten viiden koulun sijaan vain kaksi koulua Sammonlahdessa ja Ruoholammella. Lasten vanhempia huolestuttaa, että jättikoulu voi toteutuessaan johtaa muun muassa kiusaamisongelmien syventymiseen ja perheiden arjen hankaloitumiseen.

Lappeenranta
Takkeja koulun naulakossa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lappeenrannassa länsialueen vanhempia huolestuttaa alueelle suunniteltu jättikoulu. Kaupunki suunnittelee muutoksia länsialueen kouluverkkoon.

Yhdessä vaihtoehdossa alueella olisi nykyisten viiden koulun sijaan vain kaksi koulua Sammonlahdessa ja Ruoholammella. Molemmat koulut olisivat yhtenäiskouluja eli niissä olisi luokat ensimmäisestä yhdeksänteen. Ehdolla on myös kolmen ja neljän koulun mallit.

Lasten vanhempia huolestuttaa, että jättikoulu voi toteutuessaan johtaa autokuljetusten lisääntymiseen. Liikenteessä kulkemisen opettelu ja koulumatkoista saatava hyötyliikunta voivat jäädä saamatta, kun koulumatkat pitenevät ja muuttuvat liian turvattomiksi etenkin pienimmille koululaisille.

Vanhempainyhdistysaktiivi Johanna Naukkarinen Skinnarilasta painottaa, että koulumatkojen piteneminen vaikuttaa myös perheiden ajankäytön suunnitteluun.

– Ajattelen ensisijaisesti äitinä, jolla kaksi alakouluikäistä ja yks päiväkoti-ikäinen lapsi. Arkeen kuuluu jo nyt aika paljon kuljettamista eri paikkoihin. Koulu ja vapaa-ajan harrasteiden sijainti ovat todella tärkeitä tekijöitä siinä, että mihin lapset voivat kulkea yksin ja itsenäisesti, Naukkarinen kommentoi.

Kiusaajat kannoilla läpi peruskoulun

Vanhempia huolestuttavat myös koulualueen ruuhkaisuus aamuisin, liikennejärjestelyt ja turvallisuusseikat, jos koko länsialueen lapset laitetaan yhteen jättikouluun. Aamuisin koulualueelle pyrkisi noin 1400 oppilasta.

Tanja Karppinen on Kuusimäen, Kourulan ja Lavolan asukasyhdistyksen puheenjohtaja. Hän on käynyt nuorisovaltuustossa kuulemassa nuorten mielipiteitä asiasta. Vaikka suurkoululle löytyy myös kannattajia, on valtaosa nuorista uudistusta vastaan.

– Heitä huolestutti muun muassa se, että lapsuus lyhenee kun siirrytään aikaisemmin nuoruuteen vanhempien oppilaiden esimerkkiä seuraamalla. He nostivat myös esiin sen, että kiusatuille ja porukan ulkopuolelle jääneille uuteen kouluun siirtyminen on uusi mahdollisuus tilanteen muuttamiseen. Isossa koulussa pystytään aina tuttujen oppilaiden kanssa, Karppinen kertoo.

Vanhat tilat, uusia käyttötapoja

Vanhemmat toivovat, että vanhoja tiloja peruskorjattaisiin ja niiden entistä monipuolisempi käyttö parantaisi rakennusten kannattavuutta. Vanhemmat ehdottavat, että monipuolisemmin varusteltuja tiloja voisi vuokrata esimerkiksi urheiluseuroille.

– Meillä Kuusimäen koulua käytetään jo vauvasta vaariin monipuolisesti. Jos se vielä peruskorjattaisiin, jotta siellä voisi toimia maksullista toimintaa, niin se olisi vielä hienompi asia, Karppinen jatkaa.

Kaupunki järjestää torstai-iltana Sammolahden asukastilassa tilaisuuden, jossa on mahdollista keskustella asiasta. Tilaisuus alkaa kello 17.30 ja paikalle saapuu myös kaupungin keskeisiä virkamiehiä. Koulu- ja päiväkotiratkaisusta voi antaa palautetta osoitteessa www.otakantaa.fi (siirryt toiseen palveluun)elokuun loppuun asti.

Lue seuraavaksi