Suomen ainoat masuunit siirtyvät hiiliaikaan

Syyskuun alussa SSAB:n Raahen tehtaalla käyttöön otettava hiili-injektiolaitos korvaa öljyn masuunien prosesseissa kokonaan. Öljyn tuonti masuuneille loppuu. Uusi laitos korvaa myös huomattavan osan nykyään masuuneilla käytettävästä koksista. Muutoksen ympäristövaikutukset ovat vähäiset. Hiilidioksipäästöt vähenevät, pölypäästöt lisääntyvät aavistuksen verran ja sähkönkulutus kasvaa.

Kotimaa
Raahen terästehtaan masuunit viistosti ylhäältä päin kuvattuna
Raahen kahden masuunin tehokkuus parantuu uuden investoinnin myötä selkeästi.timo Sipola / Yle

Hiileen siirtymisen tavoitteena on parantaa teräksenvalmistuksen kustannustehokkuutta alentamalla raaka-ainekustannuksia.

Kokonaisarvoltaan 65 miljoonan euron investointi lopettaa öljyn tuonnin masuuneille kokonaan. Tähän saakka öljyä on masuuneja varten tuotu 200 000 - 300 000 tonnia vuodessa.

Öljyä tarvitaan tehtaan energiantuotannossa edelleen jonkin verran, mutta hiili-injektion käyttöönotto vähentää tarvetta merkittävästi.

Raahesta tulee koksin suhteen omavarainen

Kivihiiltä tullaan käyttämään noin 400 000 tonnia vuodessa. Samalla noin 100 000 tonnia tuontikoksia vuodessa jää pois ja Raahen tehtaasta tulee koksin suhteen omavarainen.

– Hanke parantaa meidän kustannustehokkuutta selkeästi.

Hanke parantaa meidän kustannustehokkuutta selkeästi.

Rautatuotannon johtaja Markku Vetoniemi

Hiili-injektiolaitoksen avulla voimme myös korvata osan koksin käytöstä, sanoo SSAB:n Raahen tehtaan rautatuotannon johtaja Markku Vetoniemi.

Hiili-injektiossa hyvin hienojakoiseksi jauhettu hiilipöly injektoidaan puhallusilmahormien kautta masuuniin. Injektiohiili on masuuneilla yleisimmin käytetty koksia säästävä lisäpelkistysaine.

– Laitoksessa raakahiili murskataan, kuivataan ja injektoidaan pölymäisenä masuuniin, tiivistää Vetoniemi.

Co2 -päästöt vähenevät ja pölypäästöt lisääntyvät

Tehokkuuden nousu selittyy hiilen paremmilla palamisominaisuuksilla ja hiilipölyn käyttäytymisellä yhdessä koksin ja pelletin kanssa masuunissa. Muutoksen ympäristövaikutukset ovat vähäiset. Hiilidioksidipäästöt vähenevät, pölypäästöt lisääntyvät aavistuksen verran ja sähkönkulutus kasvaa.

Tuotantokustannukset putoavat rautatonnia kohden 10-20 euroa. Prosentuaalisesti se tarkoittaa noin 10 prosenttiyksikön säästöä. Sen paljon kun tiedetään, että Raahen masuunit tuottavat kaksi miljoonaa tonnia rautaa vuodessa

– Tarkkaa prosentuaalista säästöä on vaikea laskea, sillä siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten tuotantomäärä, injektiomäärät, käytettävät raaka-aineet, markkinahinnat jne. Hiili korvaa kalliimpaa injektioöljyä ja koksia ja säästöt tulevat sitä kautta, Vetoniemi arvioi.

Fuusiosta on ollut hyötyä

Päätös investoinnista tehtiin ennen fuusiota, mutta rakentamisessa ja käyttöönotossa on ollut merkittävää hyötyä siitä, että SSAB:n Ruotsin tehtailla on jo käytössä vastaavia hiili-injektiolaitoksia.

– Voimme hyödyntää heidän osaamistaan ja tietoataitoa. Elokuun lopulla Oxelösundista on paikalla asiantuntijoita osallistumassa käyttöönottoa valmisteleviin töihin, Vetoniemi kertoo.

Laitos on määrä ottaa käyttöön maanantaina 7. syyskuuta.