Hyppää sisältöön

Suomalainen maailmanmestari ratkaisee Rubikin kuution alle seitsemässä sekunnissa

Kirkkonummelainen Niko Ronkainen on voittanut maailmanmestaruuden Rubikin kuution ratkomiskilpailussa. Kisa käytiin Brasilian São Paulossa. Rubikin kuution eri alalajien maailmanmestaruuksista mitteli yli 400 kilpailijaa lähes 40 eri maasta.

Niko Ronkainen ratkaisee Rubiks Clockin keskiarvotuloksella 7,69 sekuntia
Niko Ronkainen ratkaisee Rubiks Clockin keskiarvotuloksella 7,69 sekuntia

19-vuotias Niko Ronkainen saavutti maailmanmestaruuden kellon näköisen Rubiks Clockin ratkaisemisessa keskiarvotuloksella 7,69 sekuntia.

– Siinä on yhdeksän kellotaulua kummallakin puolella ja pelin sisällä on hammasrattaita, joiden asentoa muuttamalla vaikutetaan siihen, miten päällä olevat viisarit kulloinkin liikkuvat. Tarkoitus on saada kaikki kellot osoittamaan kahteentoista, Ronkainen kuvailee.

Peruskuution ratkaisemisessa kovin taso

Ronkainen osallistui myös näytöskisaan perinteisen Rubikin kuution ratkaisemisessa. Osallistujat saivat harjoitella kyseisen sekoituksen selvittämistä yhden päivän ajan ennen suoritusta. Ronkainen sijoittui kisassa neljänneksi ajalla 4,60 sekuntia. Ilman etukäteisharjoittelua kirkkonummelainen on ratkonut Rubikin kuution nopeimmillaan alle seitsemässä sekunnissa. Maailmanmestaruusaika on tällä hetkellä 5,25 sekuntia.

– Aika moni harjoittelee juuri tuota peruskuutiota, joten noihin nopeuksiin on tosi vaikeaa päästä. Minä harjoittelen mieluummin näitä muita lajeja, joissa on paremmat mahdollisuudet pärjätä, Ronkainen summaa.

Niko Ronkanine ratkaisee Rubiikin kuutiota.
Niko Ronkainen ratkaisee Rubiikin kuution 4,60 sekunnissa

Nopeuskisat houkuttelevat jatkuvasti uusia osallistujia

70-luvulla kehitetty Rubikin kuutio alalajeineen houkuttelee aina vain uusia harrastajia kimppuunsa. Mahdollisimman nopeaa ratkaisua tavoittelee noin 70 000 harrastajaa ympäri maailmaa ja kisojen osallistujamäärät kasvavat jatkuvasti.

– Tässä lajissa näkee niin nopeasti oman kehityksensä. Kisat myös sytyttävät, kun pääsee voittamaan muita osallistujia sekä omia vanhoja aikoja, Ronkainen kuvailee Rubikin viehätystä.

Kirkkonummelainen maailmanmestari kisaa tänä viikonloppuna Helsingissä järjestettävässä Blind Weekendissä, jossa ratkotaan Rubikin kuutioita myös sokkona. Seuraavana vuorossa on Estonian Open syyskuussa ja ensi kesänä hän tavoittelee jo kertaalleen saavuttamaansa Euroopan mestaruutta.

.
.