1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Painavien ruokakassien raahaaminen ei innosta – nettiruokakauppojen asiakaskunta laajenee

Sekä K-ruokakaupoilla että S-ryhmällä ruuan nettimyynti kasvoi tammi-heinäkuun aikana selvästi ja kasvun odotetaan jatkuvan vahvana. Kokonaisuudessaan netistä tehtävien ruokaostosten osuus on yhä kuitenkin pieni. Netistä ostetaan paljolti samoja ruokia kuin fyysisestä kaupasta.

Kotimaan uutiset
Ruokaostoksia kaupan liukuhihnalla
Yle

Ruokaostosten tekeminen netistä kasvattaa suosiotaan. Sekä K-ruokakaupoilla että S-ryhmällä ruuan nettimyynti kasvoi tammi-heinäkuun aikana selvästi ja kasvun odotetaan jatkuvan vahvana.

Kokonaisuudessaan netistä tehtävien ruokaostosten osuus on yhä kuitenkin pieni. Esimerkiksi S-ryhmällä osuus on noin prosentin, mikä vastaa määrältään yhden ison S-marketin vuosimyyntiä.

– Myynnin kasvuhan on aivan huikeaa, kun ruokakauppa muuten ei tällä hetkellä juuri kasva. Alkuvuoden verkkomyynti on kasvanut noin 50 prosenttia, kertoo HOK-Elannon verkkokaupan keihtyspäällikkö Jukka Ranua.

Ruuan verkkokaupassa ovat kasvaneet yhtä lailla sekä noutomyynti että kotiinkuljetus.

Ranuan mukaan ruokaa ostaa netistä koko ajan laajempi asiakaskunta. Selkeästi isoimman asiakasryhmän muodostavat lapsiperheet.

– Myös kiireiset ihmiset suosivat verkkokauppaa. He ajattelevat, että itse en käy, mutta olen valmis maksamaan siitä, että joku muu käy, Ranua kuvailee.

Keskiostos netissä korkeampi kuin kassalla

Molempien ruokakauppajättien mukaan nettiruokaostokset eivät juuri poikkea fyysisessä kaupassa tehtävistä ostoksista. Netistä ei voi ostaa alkoholia tai tupakkaa.

– Isossa kuvassa samanlaista tavaraa liikkuu. Netissä keskiostos on korkeampi kuin kivijalkakaupassa, koska nettiostoksissa on se pieni palvelumaksu. Eli ostetaan harvemmin mutta kerralla enemmän kuin kivijalkakaupasta, Ranua sanoo.

Keskolta puolestaan kerrotaan, että ainakin 15 uutta kauppaa on aloittamassa syksyn aikana ruoan verkkokaupan. Myös Keskolta ruokaa saa netistä joko kotiinkuljettuna tai myymälästä noutamalla.

Tällä hetkellä verkkokauppa on käytössä 26 K-ruokakaupalla eri puolilla Suomea.

Lue seuraavaksi