1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomelta "kyllä" Kreikan tukiohjelmalle numero 3

Valtiovarainministeri Alexander Stubb sai torstaina suurelta valiokunnalta valtuuden hyväksyä Kreikan kolmannen lainaohjelman.

talous
Euclid Tsakalotos
Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos parlamentin valiokuntien istunnossa 13. elokuuta Ateenassa. Alexandros Vlachos / EPA

Suomi on valmis hyväksymään Kreikan kolmannen tukiohjelman, kertoo valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

– Lähdemme hyvällä ja vakaalla neuvottelumandaatilla liikkeelle. Vaihtoehtoina ovat Kreikan ensimmäinen lainaerä, jonka haarukka pyörii siinä 26–43 miljardin haarukassa tai siltarahoitus, jolla Kreikka voi maksaa elokuussa erääntyvän lainansa. Suomelle käyvät molemmat vaihtoehdot.

Stubb painotti Suomen ehtona olevan myös, että Kreikan ja velkojien sopimat toimet toteutetaan sovitusti.

– Ensimmäisen rahoituserän hyväksyminenhän edellyttää 47 ehtoa Troikan neuvottelemasta kokonaisuudesta, ja tämän myös suuri valiokunta äsken sinetöi.

Aiemmin Suomi on pitänyt Kansainvälisen valuuttarahaston osallistumista Kreikan tukiohjelman ehtona. Stubb sanoi sen olevan edelleen tärkeää, ja Suomi tekee kaikkensa, jotta IMF on mukana.

Ministerin mukaan IMF:n poisjäännin syynä ovat rahaston omat aikataulut ja säännöt tuettavien maiden velkakestävyydestä.

– Kreikan ensimmäinen lainaerä on annettava ensin Euroopan vakausmekamismista (EVM). Lokakuussa tehdään väliarvio, jonka jälkeen IMF tekee päätöksensä. IMF:n mukanaolo merkitsee karkeasti noin 15–20 miljardia euroa. Se on myös tiukasti ehdollinen.

Stubb osallistuu perjantaina Brysselissä EU:n valtiovarainministerien ylimääräiseen huippukokoukseen.

Euroryhmän on määrä antaa poliittinen siunauksensa ohjelmalle perjantaina. Kreikan parlamentti äänestää ohjelmasta vielä myöhemmin torstaina.

PS:n Terho: 3. tukiohjelma tuskin ratkaisee Kreikan kriisiä

Hallituksen esitystä Suomen linjaksi käsiteltiin torstaina eduskunnan suuressa valiokunnassa (siirryt toiseen palveluun), ja SDP teki tiukemman kannan sisältäneen vastalauseen.

Hallituksen esitys voitti äänin 18–4, kun muut oppositiopuolueet, SDP:tä ja kristillisiä lukuunottamatta, äänestivät sen puolesta. KD:n jäsen äänesti tyhjää, koska he vastustavat koko kolmatta lainaohjelmaa.

Perusuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho myönsi päätöksen olleen heille erittäin vaikea. Terho kuvaili sen olleen hänen poliittisen uransa vastenmielisimpiä.

– Hyväksyimme sen tietoisina siitä, ettei Suomen hallitus pysty estämään paketin etenemistä. Suomen kannasta riippumatta se voidaan viedä hätätilamenettelyllä läpi. Perussuomalaiset äänestivät lopulta yksimielisesti sen puolesta. Ratkaisu oli ainoa mahdollinen.

Terho totesi samalla olevansa epäileväinen, että tämä on lopullinen ratkaisu Kreikan kriisiin.

Kreikka pääsi lainoittajiensa kanssa tiistaina periaatteelliseen sopuun kolmannen tukipaketin päälinjoista sekä tulevien vuosien talouskasvu- ja budjettitavoitteista. Lainaehtojen muutamista pienistä yksityiskohdista pitää vielä kuitenkin neuvotella.

Euroopan vakausmekanismin varoista rahoitettava Kreikan kolmivuotinen uusi tukiohjelma on suuruudeltaan 85 miljardia euroa.

Sovun takarajana on pidetty elokuun 20. päivää, koska silloin erääntyy Kreikan seuraava lainaerä Euroopan keskuspankille.

Lue seuraavaksi