1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallitus repii lisäsäästöjä puolittamalla lääkärikorvaukset – rikesakkoon huima korotus

Yksityisen hammaslääkäri- ja lääkärikäynnin Kela-korvaus puolittuu ensi vuonna. Leikkaus on tuplasti suurempi kuin hallitusohjelmassa alun perin sovittiin. Hallitus aikoo tilkitä yhteiskuntasopimuksesta käytävien neuvotteluiden vuoksi syntynyttä budjettiaukkoa myös korottamalla ylimmän rikesakon 345 euroon.

Kotimaan uutiset
Hammaslääkärin työkaluja
Adam Bellgrau / Yle

Valtiovarainministeriön Ylelle antaman listan mukaan hallitus on päättänyt leikata aiottua rajummin lääkärikorvauksia. Hallitusohjelman mukaan yksityisistä hammaslääkärikorvauksista piti alun perin säästää 20 miljoonaa, mutta budjettiesityksessä luku on nostettu 40 miljoonaan.

Isompi leikkuri iskee myös yksityisiin lääkäripalveluihin, joista säästetään budjettiesityksen mukaan 38 miljoonaa euroa aiemmin sovitun 20 miljoonan sijaan.

– Leikkausten jälkeen sairausvakuutuskorvaukset käytännössä puolittuvat nykyisestä, vahvistaa apulaisbudjettipäällikkä Juha Majanen.

Lisäsäästöjä revitään myös matkakorvauksista ja lääkekorvauksista, joista pitäisi säästää jo ensi vuonna 50 miljoonaa euroa.

Rikesakko nousee rajusti

Lisäleikkaukset johtuvat hallituksen tavoittelemasta yhteiskuntasopimuksesta. Neuvotteluita vauhdittaakseen hallitus taipui kesäkuussa siirtämään ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan sovitut 200 miljoonan euron leikkaukset eteenpäin.

Hallitus halusi kuitenkin pitää säästötavoitteensa ennallaan, joten ministerit keskustelivat jo aiemmin kesällä, miten lisäsäästöjä tehdään. Nyt kyseessä on VM:n ehdotus, vaikka tosiasiassa monista asioista on ainakin alustavasti sovittu.

Osa säästöpakettia on pikkurötöksistä langetettavan rikesakon nostaminen todella rajusti. Hallitusohjelman mukaan rikesakon piti alunperin tuplaantua nykyisestä 115 eurosta. Nyt ylin sakko on kuitenkin päätetty nostaa peräti 345 euroon.

– Kyllähän se todella iso summa on. Ei paljon kannata enää kävellä punaisia päin, sanoo Majanenkin.

Ihan viimeisen päälle valtio ei tosin punaisia päin kävelystä sakota jatkossakaan. Jalankulkijoiden rikkomuksista sakko nousee 30 euroon, jos sakko triplaantuu nykyisestä. Suurimmat rikesakot kerätään nyt 10–20 kilometrin ylinopeuksista, joissa sakon määrä noussee uuden asteikon mukaan 300–345 euroon.

Myös päivähoitomaksujen korotus astuu voimaan jo ensi vuoden puolella. Korotuksista kertyy noin 22 miljoonaa euron lisälasku päivähoitoa käyttäville perheille.

Lisärahaa budjetin tilkkeeksi etsitään myös nostamalla valtion kiinteistöyhtiö Senaatilta odotettua tuloutusta, muuttamalla kehitysyhteistyöavustuksia lainoiksi ja poistamalla Helsingin yliopistolta ja Itä-Suomen yliopistolta apteekkiliiketoimintaan liittyvä erityisrahoitus.

Täsmennetty 14.8. klo 9.40: Rikesakon määrä riippuu rikkomuksesta ja esimerkiksi jalankulkijoiden rikesakot ovat ylintä sakkoa alemmat.

Lue seuraavaksi