1. yle.fi
  2. Uutiset

Ainutlaatuisen tehtaan rakennustyöt alkavat Kajaanissa – sahanpurusta menovettä

Energiayhtiö St1 rakentaa Kajaaniin bioetanolia valmistavan tehtaan. Laitoksen rakentaminen alkaa tänään maanantaina, ja ensimmäiset etanolit tulevat ulos noin vuoden kuluttua. Tehdas valmistaa etanolia sahanpurusta, eikä menetelmää ole vielä käytössä missään muualla.

talous
Autoon tankataan RE85-bioetanolibensiiniä
Nina Keski-Korpela / Yle

Energiayhtiö St1:n Kajaanin bioetanolitehtaan rakennustyöt alkavat virallisesti maanantaina 17. elokuuta. Rakentamisen alkamista on odoteltu melko tasan vuoden verran siitä, kun työ- ja elinkeinoministeriö myönsi hankkeelle 12 miljoonan euron investointituen. Rakentamista on ollut jo valmistelemassa noin 40 työntekijää, ja määrä kasvaa noin 50:een kun varsinainen rakentamistyö alkaa.

Mitään sen kummempia juhlallisuuksia tai peruskiven muuraamisia ei Kajaanin Renforsin Rannan teollisuusalueella nähdä. Etanolitehdas sijoittuu UPM:n lakkauttaman paperitehtaan kuorimorakennukseen, jonka rakenteita voidaan laajasti hyödyntää.

– Kuorimossa valmiina olevan säiliö- ja siilokapasiteetin lisäksi meille on tärkeää energia, jonka saanti on varmistettu Kainuun Voiman höyryvoimalaitoksesta, sanoo St1 Biofuels -yhtiön toimitusjohtaja Mika Aho.

Aho arvioi, että etanolitehtaan rakentaminen ja saaminen tuotantovalmiiksi vie noin vuoden päivät, jonka jälkeen varsinainen valmistustoiminta voisi alkaa. Tehdas työllistäisi toimintansa aikana 15–20 henkilöä.

Etanoli kulkee Kajaanista Haminaan

Kajaanissa syntyvä etanoli ei mene sellaisenaan autojen tankkiin vaan käy ensiksi mutkan Haminassa olevassa absolutointilaitoksessa. Siellä siitä poistetaan vettä, ja valmis etanoli siirretään St1:n kumppanin polttoaineterminaalin kautta huoltoasemille myytäväksi RE85-polttoaineena.

Kajaanista saatavat kokemukset ovat kullanarvoisia tilanteessa, jossa uusia tehtaita suunnitellaan.

Mika Aho

Kuljetus on hoidettu niin, että St1:n polttoainetta huoltoasemille jakelevat säiliörekat kurvaavat Kajaanin kautta hakemassa St1:n tehtaalta etanolia ja vievät lastit Haminaan. Sillä tavalla säiliörekkojen ei tarvitse ajaa tyhjillään.

– Tämä on aivan keskeinen osa konseptiamme. Olemme vahva toimija liikennepolttoaineiden jakelussa, ja nyt saamme paluukuljetuksetkin hyötykäyttöön, kehuu Mika Aho.

Kajaanin etanolitehtaan suunniteltu tuotantokapasiteetti on noin 10 miljoonaa litraa vuodessa. Se tarkoittaa 200 säiliörekallista vuodessa eli alle yhtä rekallista päivässä.

Kajaanissa kokeillaan ja sitten laajennetaan

St1 valmistaa Kajaanissa etanolia kehittämällään Cellunolix-menetelmällä. Raaka-aine on sahanpurua ja muita puutähteitä, jotka yhtiö hankkii vieressä olevalta Pölkky Oy:n sahalta. Tehdas on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

– Syy, miksi Kajaaniin tämä tehdas rakennetaan on se, että haluamme jatkossa rakentaa useampia ja isompia vastaavia laitoksia. Kajaanista saatavat kokemukset ovat kullanarvoisia tilanteessa, jossa uusia tehtaita suunnitellaan, kertoo St1 Biofuels -yhtiön toimitusjohtaja Mika Aho.

– Suomi on asettanut merkittävän suuret uusiutuvan energian tavoitteet liikennepolttoaineille vuoteen 2020 mennessä, ja samaan aikaan meillä on tavoitteena luoda tuotantokapasiteetti, joka tuottaisi noin 100 000 kuutiometriä etanolia. Raaka-aine olisi ennen kaikkea samanlaista kuin Kajaanissa eli sahanpurua.

Lue seuraavaksi