Pro Kainuu -palkinnot Tommi-puukolla ja elämäntyöllä

Tänä vuonna Kainuun maakuntajuhlilla palkitaan kolme hyrynsalmelaisen puukkoperinteen jatkajaa sekä kajaanilainen näyttelijäkonkari.

Kuva: Miia Roivainen / Yle

Pro Kainuu -palkinto myönnetään vuonna 2015 neljälle henkilölle. Palkinnon saavat hyrynsalmelaiset teknisen työn lehtorit Seppo Kurkela, Matti Komulainen, Asko Komulainen sekä näyttelijä Vesa Kaikkonen Kajaanista.

Seppo Kurkelalle, Matti Komulaiselle ja Asko Komulaiselle tunnustus myönnetään erityisistä ansioista puukonteon perinteen vaalimisesta ja sen siirtämisestä nuorille sukupolville.

Seppo Kurkela hoiti yhdistettyä Hyrynsalmen yläasteen teknisen työn lehtorin sekä kansalaisopiston opettajan virkaa vuosina 1995–2005.

– En tiennyt Tommi-puukosta mitään vielä siinä vaiheessa, kun kävin Hyrynsalmella työhaastattelussa, kertoo nurmeslainen Seppo Kurkela.

– Työpaikkahaastattelussa kysyttiin, osaanko tehdä Tommin. Vastasin rehellisesti, että en. Mutta viran saatuani otin yhteyttä silloiseen mestariin, Eetu Heikkiseen. Kuljin Moisiovaarassa Eetun työpajalla opettelemassa Tommin tekemisen.

Opetustyönsä lisäksi Seppo Kurkela toimi myös Tommi-puukon perinneyhdistyksessä. Kurkelan kokemus on, että Hyrynsalmella on ollut kova halu ja kiinnostus pitää puukkoperinteensä hengissä.

– Kyllä puukonteko on Hyrynsalmella semmoinen asia, että siihen ei tarvinnut peruskoulussakaan oppilaita motivoida.

Nuoria hyrynsalmelaisia puukontekijöitä on palkittu useana vuonna suomenmestaruustasolla.

Vesa Kaikkonen Konsta Pylkkäsenä Senaatintorilla, Kainuu Helsingissä -tapahtumassa kesällä 2014. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Vesa Kaikkoselle tunnustus myönnetään elämäntyöstä kainuulaisen kulttuurin edistämiseksi. Hän on tehnyt merkittävän työuran Kajaanin kaupunginteatterissa ja jatkanut teatterin tekemistä myös eläkkeelle jäätyään.

Lisäksi hän on hoitanut lukuisia kulttuurialan luottamustehtäviä ja muistanut teatterintekijänä myös niitä ihmisiä, jotka eivät omin voimin pääse teatteriin.

Pro Kainuu -palkinnot jaetaan Kanervan päivänä 14. elokuuta Kainuun maakuntajuhlassa, jota vietetään tänä vuonna Hyrynsalmella.

Palkintoon kuuluu kunniataulu ja kanervakoru, miehille solmioneula ja naisille rintakoru.