Tutkimus: Musiikki lievittää leikkauskipua

Mikä tahansa musiikki lieventää brittitutkimuksen mukaan kipua. Musikaalinen kipulääke toimii jopa silloin, kun potilas on nukutettuna.

Ulkomaat

Musiikin kuunteleminen ennen leikkausta ja sen jälkeen vähentää kipulääkkeiden tarvetta. Uuden tutkimuksen mukaan musiikin kuuntelu lievittää kipua jopa leikkauksen aikana.

Lähes 7 000:ta leikkauspotilasta tutkinut ryhmä Uxbridgen Brunel-yliopistosta huomasi musiikin toimivan kipulääkkeenä melkein kaikissa tilanteissa.

– Kuvittele kymmenen sentin pituinen viiva, jolla nolla tarkoittaa ei yhtään kipua ja kymmenen tarkoittaa pahinta mahdollista kipua. Musiikin vaikutus pystyy siirtämään tuntemasi kivun kaksi senttiä nollaan päin, tutkimuksen tekijä Cahterine Meads kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Potilaiden leikkauksen jälkeinen kipu väheni musiikin avulla keskimäärin noin viidenneksen skaalalla yhdestä kymmeneen.

Musiikin vaikutus todettiin samaksi riippumatta siitä, minkä tyylistä musiikkia potilaille soitettiin ja kuka sen oli valinnut. Parhaat tulokset saatin kuitenkin, jos potilas itse sai valita mitä kuunteli.

Tutkimuksen mukaan musiikki toimi kivunlievittäjänä kaikissa erityyppisissä leikkauksissa aivo- ja keskushermostoleikkauksia lukuun ottamatta. Jos musiikkia kuunteli ennen leikkausta, sen kivun lievittävä vaikutus oli myös parempi.

Syytä, miksi musiikki helpottaa ahdistuneisuutta ja kipua ei kuitenkaan tiedetä. Jotkut tutkijat uskovat, että musiikki kääntää potilaan huomion johonkin muuhun kuin kipuun, kun muut taas uskovat musiikilla olevan luontaisia, parantavia ominaisuuksia.

Musiikkia ei yleisesti käytetä kivunlievittäjänä leikkauksissa, mutta musiikilla on pitkä historia lääketieteessä. Kreikkalainen filosofi Pythagoras oli kiinnostunut musiikista ja harjoitti "musikaalista lääketiedettä". Nykyään esimerkiksi musiikkiterapia on tunnustettu ala.

– Olemme sitten Florence Nightingalen ajan tienneet, että musiikin kuuntelulla on positiivinen vaikutus leikkauspotilaisiin, tutkimuksen tekoon osallistunut Martin Hirsch sanoi.

Lähteet: AFP