1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erikoistutkija: "Proteiinituotteet ovat ihan turhia ruokavaliossa"

Ruokavaliota ei pitäisi perustaa pelkästään yksittäisten ravintoaineiden varaan.

Kuva: Miia Roivainen / Yle

Maitotuotehyllyt vaikuttavat pursuavan erilaisia proteiinituotteita. Toisissa proteiinia on 20 grammaa annoksessa, jossain tuotteissa reilusti ylikin. THL:n ravitsemusalan erikoistutkijan mukaan proteiinirahkat ja -jogurtit voi suosiolla jättää kauppaan.

– Tämä on oikeastaan aika järjetön kauppanimenä – proteiinirahka. Ainahan rahkassa on ollut proteiinia, kuten maidossa ja täysjyväviljassakin. Se on vähän semmoinen markkinointihömpötys, Heli Kuusipalo sanoo topakasti.

Kuusipalo huomauttaa, että emmehän me ravintoaineita syö. Ruoka pitäisi ajatella ruokana.

– Nostetaan jokin yksi ravintoaine ja sillä koetetaan myydä jotain tuoteryhmää? Kyllä nämä proteiinituotteet ovat ihan turhia ruokavaliossa, jos syö tavallista ruokaa. On vaikea koostaa ravintoaineista ruokavaliota. Emme kuitenkaan syö hiilihydraatteja tai proteiineja – me syömme ruokia.

Urheilusuoritusten jälkeen perinteiseen rasvattomaan maitoon on luottaminen.

– Maidosta on viime aikoina julkaistu paljon hyviä tutkimuksia. Esimerkiksi British Medical Journalissa tutkittiin erilaisia urheilujuomia palautusjuomina. Miten nopeasti rajun urheiluponnistuksen jälkeen rugbyn pelaajat palautuvat ja miten. Rasvaton maito voitti kaikki urheilu- ja proteiinijuomat teholtaan. Siinä on luonnollisessa muodossa aminohapot ja ne imeytyvät hyvin, Kuusipalo toteaa.