Filosofi Jaakko Hintikka on kuollut

86 vuoden iässä kuollut Jaakko Hintikka loi arvostetun uran niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Yle Radio 1
Suomalainen filosofi, filosofian professori Jaakko Hintikka työpöytänsä ääressä 21. elokuuta 1971.
Suomalainen filosofi, filosofian professori Jaakko Hintikka työpöytänsä ääressä 21. elokuuta 1971. Jarmo Hietaranta / Lehtikuva

Suomalainen loogikko ja filosofi Jaakko Hintikka on kuollut 86 vuoden iässä. Hän kuoli keskiviikkona Porvoon sairaalassa lyhyen sairauden jälkeen.

Jaakko Hintikka on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia tutkijoita kautta aikojen. Yli 60 vuotta jatkuneella filosofin urallaan hän jatkuvasti kehitteli nuoruutensa luovia tuloksia ja keksi niille yhä uusia sovellutuksia matematiikan perusteiden, loogisen päättelyn, todennäköisyys- ja informaatioteorian, luonnollisen kielen semantiikan, kysymysten ja tutkimuksen logiikan, tieto-opin ja filosofian historian avainhahmojen uudelleentulkinnan piirissä.

Hintikka syntyi vuonna 1929 Helsingin maalaiskunnassa. Hän väitteli tohtoriksi matemaattisen logiikan alalta Helsingin yliopistossa. Kansainvälisen läpimurtonsa hän teki mahdollisten maailmojen semantiikan ja episteemisen logiikan keksijänä.

Vuonna 1959 hänet nimitettiin Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professoriksi. Hän oli tuolloin vasta 30-vuotias.

Lukuisia kansainvälisiä meriittejä

Vuodesta 1964 lähtien Hintikka vietti kevätkaudet Kaliforniassa Stanfordin yliopistossa. Vuosina 1971–80 Hintikka toimi Suomen Akatemian tutkijaprofessorina, jonka tohtorioppilaina olivat useimmat maan tulevat filosofian professorit. Arvostetun kansainvälisen uran tehnyt Hintikka oli muun muassa kahdeksan yliopiston kunniatohtori.

Hintikka toimi professorina Yhdysvalloissa Floridan valtionyliopistossa Tallahasseessa sekä Stanfordin ja Bostonin yliopistoissa. Hollannissa ilmestyvän Synthese-lehden pitkäaikaisena päätoimittajana hän oli yksi filosofian alan vaikutusvaltaisimmista julkaisijoista. Hintikka toimi useiden kansainvälisten tieteellisten seurojen presidenttinä. Tärkein huomionosoitus hänen työlleen on vuonna 2006 ilmestynyt nide Library of Living Philosophers -sarjassa, mitä pidetään Nobelin palkinnon veroisena saavutuksena filosofian alalla.

Jäätyään eläkkeelle Bostonin yliopistosta Hintikka toimi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin kunniajäsenenä. Vielä viikkoa ennen kuolemaansa Hintikka osallistui esitelmöitsijänä kahteen logiikan ja tieteenfilosofian kansainväliseen kongressiin Helsingin yliopistolla.

Jaakko Hintikan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.