1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kultahippu jää perheen lemmikiksi ja muistoesineeksi

Lemmenjoen kultamailta keskiviikkona löytynyt kultahippu ei ole kaupan. Kultavaltauksen omistajan Ami Telilän mukaan Meriksi nimetty hippu on jäämässä perhepiiriin muistoksi.

Kuva: Ami Telilä

Telilän perhe on kaivanut kultaa Lemmenjoella useita vuosikymmeniä. Löydetyt hiput on myyty pois, mutta nyt on käymässä toisin.

– Isä (Risto Telilä) haluaisi ostaa hipun lemmikiksi ja muistoksi, Ami Telilä kertoo.

Hippu löytyi Miessijoen sivuhaarasta Kaarreojalta tutulta kaivuupaikalta. Telilä kertoo, että kaivamista olivat edeltäneet erilaiset vastoinkäymiset, muun muassa kahta konetta oli huollettu.

Kun kaivamaan päästiin, eteni kone joenpenkalla noin neljän metrin syvyyteen selvään kultaesiintymään.

Sieltä Ami Telilän isä Risto Telilä löysi liki viisi senttiä pitkän, kaarevan kultahipun. Hipun painoksi saatiin 106,7 grammaa, ja se on suurin Ami Telilän valtaukselta löytynyt kultahippu.

Ennen keskiviikkoa suurin löydetty hippu oli 88-grammainen. Muitakin isoja, mutta alle sadan gramman hippuja on löytynyt.

106,7-grammainen hippu löytyi paikalta, jossa oli muutoinkin runsaasti pientä hippua. Niitä ei ole Ami Telilän mukaan vielä erotettu hiekasta.

Kultahipusta kertoi ensin Ilta-Sanomat. Myös kullankaivajien Kultahippu-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoo löydöstä.