1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

JSN:n Uimonen: Huonoa journalismia ja typeriä mielipiteitä suvaittava sananvapauden takia

Risto Uimonen ottaa kantaa perussuomalaisten ympärillä sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun ja puolueen mediassa saamaan käsittelyyn.

politiikka
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.Yle

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen käsittelee blogissaan (siirryt toiseen palveluun) perussuomalaisten kohtelua mediassa ja JSN:n roolia asiassa.

Uimosen mukaan sosiaalisen median keskusteluissa on pidetty varmana, että JSN:ltä tulee "tuomio", mikäli perussuomalaiset toteuttavat uhkauksensa ja tekevät kantelun median eräisiin puolueen poliitikkoihin heidän mielestään ilman perusteita lyödyistä rasismileimoista.

JNS:n puheenjohtajasta yleisön on välillä vaikea ymmärtää, miksi JSN antoi vapauttavan päätöksen, vaikka yleinen nettimielipide on pitänyt täysin selvänä, että jokin väline on sortunut ala-arvoiseen journalismiin.

Uimonen vakuuttaa JSN:n ottavan vakavasti kaikki sille tehdyt kantelut, joissa perustellaan uskottavasti mahdolliset Journalistin ohjeiden loukkaukset. JSN tutkii kantelut ja antaa niistä joko vapauttavan tai langettavan päätöksen.

– Olemme kuitenkin joutuneet toteamaan, että huonoa journalismia pitää sietää, vaikka sitä ei hyväksyisikään henkilökohtaisesti, kirjoittaa Uimonen.

Hänen mukaansa JSN on todennut usein päätöskeskusteluissaan, että huonoa journalismia pitää suvaita sananvapauden nimissä "samalla tavoin kuin typeriä mielipiteitäkin". Sen sijaan Journalistin ohjeiden laiminlyöntiin on otettu selkeä kanta.

Uimosen mielestä poliitikkoja ja politiikkaa koskeva keskustelu on oma lukunsa.

– Ministerien, kansanedustajien ja muiden vallankäyttäjien on kestettävä JSN:n sananvapautta korostavan tulkintalinjan mukaan kovaa, itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Median tehtävä on toimia vallankäytön valvojana, hän kirjoittaa.

Uimonen painottaa, että jossain kulkee myös raja, mitä politiikosta saa sanoa.

JSN:n puheenjohtaja muistuttaa, että vuonna 2010 Iltalehdelle annettiin langettava päätös naiskolumnistin kirjoituksesta, jossa tämä luonnehti itsensä surmannutta kansanedustaja Tony Halmetta erittäin ala-arvoisin ilmauksin. Halme oli perussuomalainen.

Lue seuraavaksi