1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valkoposkihanhi-naaras kasvattaa Suomen hanhikantaa ulkolaisilla uroksilla

Valkoposkihanhien määrä on kasvanut pääkaupunkiseudulla selvästi. Suomen ympäristökeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla on nyt yhteensä lähes 6 000 valkoposkihanhea. Kokonaismäärä on kasvanut 50 prosenttia viime vuodesta ja kannan odotetaan edelleen kasvan.

Valkoposkihanhien levinneisyys pääkaupunkiseudulla vuonna 2015. Kuva: Syke

Helsingin ja Espoon puistonurmikoilla laiduntavien valkoposkihanhien kokonaismäärä on kasvanut 50 prosenttia viime vuodesta. Syykin on selvä. Valkoposkihanki-naaras on pesäpaikkauskollinen.

– Kaikki Suomessa syntyneet naaraat palaavat pesimään talven jälkeen Suomeen ja kasvattavat näin paikallista kantaa, kertoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Naaras tuo usein mukanaan myös ulkolaisen puolisonsa.

– Suomalaisen naarashanhen koiras voi olla Venäjän kantaa, sillä hanhiuros seuraa aina naarasta, vanhempi tutkija Mikkola-Roos kertoo.

Urokset muuttavat puolison perässä

Suomessa syntyneet uroshanhet taas muuttavat muihin maihin, jos löytävät talvehtimispaikalta Atlantin ja Pohjanmeren rannoilla ulkomaalaisen puolison. Jos puolisoa ei talvehtimispaikassa löydy, Suomessa syntynyt uroshanhi palaa keväällä yksin muun lauman mukana Suomeen.

– Nämä yksineläjät ja muut esiaikuiset elävät koko kesän Kaivopuistossa ja Arabianrannassa. Pesivät perheelliset menevät luodoille ja saariin pesimään, vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos kertoo.

Helsingissä näyttää olevan suhteellisesti paljon yksineläviä ja nuoria perheettömiä hanhia, sillä eniten valkoposkihanhia on nimen omaan Kaivopuistossa ja Arabianrannassa. Espoossa hanhia on eniten Otsolahdella ja Silkkiniityllä.

Kannan odotetaan kasvavan

Valkoposkihanhien naaraat siis jakavat Atlantin ja Pohjanmeren rannoilla talven aikana koiraat ja palaavat synnyinsijoilleen jatkamaan sukuaan. Jos siis Suomeen syntyy paljon valkoposkihanhinaaraita, kanta kasvaa entisestään.

– Kasvu tulee nimen omaan omasta poikastuotannosta, vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos kertoo.

Poikasten määrä on kasvanut pääkaupunkiseudulla jopa muuta kantaa enemmän. Kasvua oli viime vuodesta 78 prosenttia.

Mikkola-Roos kertoo olevansa yllättynyt valkoposkihanhikannan kasvusta.

– Poikasia on nyt paljon. Odotettavissa on, että jos on suotuisa talvi, kanta tulee entisestään kasvamaan ensi vuonna, Mikkola-Roos sanoo.