Joensuun moderni yhteiskoulun lukio sulauttaa kahden erilaisen koulun kulttuurit – "Meillähän on nyt talossa kaikkia antiikin ihanteita"

Joensuun uusi yhteiskoulun lukio avasi ovensa torstaina yli 650 opiskelijalle. Lukio nivoo monta asiaa yhteen. Niinivaaran lukio tuli tunnetuksi musiikin ja ilmaisun linjastaan, vanha yhteiskoulun lukio urheilupainotteisuudestaan. Kahden lukiokulttuurin lisäksi koulu yhdistää viime vuosituhannen vaihteen rakennuksen nykyaikaisiin koulutiloihin ja -teknologiaan.

Kotimaa
Joensuun yhteiskoulun lukion erikoislinjat esittelyssä.
Joensuun yhteiskoulun lukiossa yhdistyy urheilu ja taide. Esa Huuhko / Yle

Joensuun yhteiskoulun lukiossa opiskelu alkoi torstaina osittain täysin uusissa koulutiloissa. Uudisrakennus kalusteineen ja laitteineen maksoi noin kaksitoista miljoonaa euroa. Rehtori Esa Räty uskoo johtamansa koulun olevan Itä-Suomen uudenaikaisin lukio.

– Luonnontieteiden varustelu on uusinta uutta. Sinne on ostettu biologiaan, kemiaan, fysiikkaan kaikenlaista mahdollista mittalaitetta nyt. Kuvataiteeseen on esimerkiksi 3D-tulostusta. Aivan upea kuntosali tulee tuonne alakertaan. Sekä opiskelijoita inspiroivat taukotilat, hehkuttaa rehtori Esa Räty.

Kuvataidetila on itse asiassa ateljee, ja taukotilat amfiteatterimaisia lepoauloja. Viihtyvyyttä lisää jatkossa aulatilaan tuleva suihkulähde.

Huippumodernia on myös teknologia. Uudisrakennus on tehty tulevia sähköisiä yo-kirjoituksia varten ja johtoviidakko on rakenteissa. Mobiiliteknologia on sekin läsnä.

– Löytyy Apple TV:tä ja langaton verkko kaikkien käyttöön. Nyt vaan sitten pedagogiikkaa peliin ja myös opettajat kouluttautumaan, että saadaan näistä ympäristöistä toimivia, tuumaa Esa Räty.

Uudisrakennus on yhteydessä 1912 rakennettuun ja 1950-luvulla täydennettyyn, nykyisin peruskorjattuun rakennukseen. Vanhempi rakennus oli jo entisen yhteiskoulun lukion käytössä, ja se osoittautui yllättävän hyväksi koulutilaksi muun muassa korkeiden huoneidensa ansiosta.

Yhteinen askel ja sävel urheilijoille ja taiteilijoille

Suurin osa Joensuun yhteiskoulun lukiolaisista opiskelee yleisellä linjalla. Urheilulinja on vanhan yhteiskoulun perintö ja musiikin ja ilmaisun linja vanhan Niinivaaran lukion peruja. Nuoret ovat ihmetelleet, kuinka vanhat jykkiläiset ja niikkalaiset saadaan sopimaan yhteen.

– Se pelottaa ihan sikana, että me ei saada sitä uutta koulua, sitä yhteiskoulua, vaan siinä on selvät erottelut, huokaisee toista vuotta lukiossa opiskeleva musiikkilinjan oppilas Jenna Ikonen.

Oppilaat ovat kuitenkin itse hanakasti valmiita tekemään töitä yhteishengen eteen, esimerkiksi kiusaamista ei aiota sietää. Jenna Ikonen ainakin uskoo, että yhteinen sävel löydetään vaikka väkisin.

Urheilijat saavat tanssia ja me soitetaan musiikkia siinä.

Jenna Ikonen

– Urheilijat saavat tanssia ja me soitetaan musiikkia siinä, tuumailee Jenna hymy silmissään.

Rehtori Esa Räty uskoo omalta osaltaan, että lukiokulttuurit täydentävät toisiaan.

– Meillähän on nyt talossa kaikkia näitä antiikin ihanteita. On filosofiaa, kuvataidetta, liikuntaa, musiikkia ja draamaa, Esa Räty maalailee.

Mutta ei siis kuitenkaan klassisia kieliä?

– Klassisia kieliä ei ole, mutta kiina toki aloitetaan nyt syksyllä, rehtori naurahtaa.