Yritystä epäillään taksikuskeille maksetuista pimeistä palkoista

Poliisin tutkinnan keskipisteessä oleva yhtiö välittää taksiyrittäjille vuokratyöntekijöitä.

Kotimaa
Taksi
Yle / Marko Melto

Pääkaupunkiseudulla toimivaa yritystä epäillään taksikuskeille maksetuista pimeistä palkoista. Helsingin poliisin rikostutkinnan keskiössä oleva henkilöstönvuokrausyritys välittää taksiyrittäjille vuokratyöntekijöitä.

Törkeästä veropetoksesta epäillyn yhtiön asiakkaina ovat poliisin mukaan olleet kymmenet pääkaupunkiseudun taksiyrittäjät.

Rikoskomisario Sampo Suomala kertoo, että tutkinnan kohteena olevan toiminnan epäillään käynnistyneen jo vuoden 2010 alusta. Arvio ajankohdasta perustuu verotarkastuksen suorittamisen ajankohtaan. Tutkinta käynnistettiin verottajan tekemän rikosilmoituksen pohjalta.

Liiketoimintakielto ei estänyt yrityksessä toimimista

Epäiltyjä päätekijöitä jutussa on neljä, joista kaikki ovat olleet tutkintavankeudessa. Eräs pääsyytetyistä on saanut tuomion petoksesta jo vuonna 2010, mutta hän on saanut tähän tuomioon lykkäystä henkilökohtaisesta syistä. Hänet oli myös asetettu liiketoimintakieltoon epäillyn rikoksen tapahtuma-aikana, vuoden 2014 kevääseen asti.

Palkkoja epäillään maksetun pimeästi yli sadalle kuljettajalle, joiden ulkomaalaistaustaa ja tietämättömyyttä Suomen lainsäädännöstä on käytetty hyväksi työsopimuksia laadittaessa.

– Taksinkuljettajat on siirretty keinotekoisin järjestelyin keinotekoisten yhtiöiden työntekijöiksi. Palkanmaksu on hoidettu niiden kautta, eivätkä nämä yhtiöt ole suorittaneet viranomaismaksuja niin kuin laki edellyttää, kertoo Suomala.

Työntekijät ovat asuneet Suomessa, mutta ovat taustaltaan ulkomaalaisia. On mahdollista, että rikosprosessi on heilläkin edessä, mutta esitutkinta on vielä kesken. Heidän osuutensa ja mahdollisten uusien syytteiden nostaminen selviää vasta tutkinnan edetessä.

Rikosvahingot miljoonaluokkaa

Toiminnasta saatua rikoshyötyä on valunut ulkomaille, muun muassa Baltian maihin. Rikoshyötyä on kierrätetty ulkomaisten yhtiöiden kautta ja yritetty häivyttää viranomaisten ulottumattomiin.

Rikosvahinkoa on kertynyt vähintään 1,5 miljoonaa euroa.

Rikoksen laajamittaisuuden huomioiden poliisi arvioi saavansa esitutkinnan valmiiksi ensi vuoden puolella.

Otsikkoa ja ensimmäistä kappaletta muutettu 13.8. klo 15.15. Epäiltynä ei ole taksiyhtiö vaan henkilöstönvälitysfirma.