1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikka yllätti: Talous selvässä kasvussa

Kreikan talous kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 1,4 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Odotettua myönteisemmät luvut voivat vaikuttaa lainaneuvotteluihin.

talous
Kreikan lippu Ateenan pörssin edustalla 3. elokuuta.
Kreikan lippu Ateenan pörssin edustalla 3. elokuuta.Aris Messinis / AFP / Lehtikuva

Kreikan talousluvut vuoden toiselta neljännekseltä ovat yllättäneet analyytikot. Kreikan kansallisen tilastotoimiston ELSTAT:n mukaan huhti-kesäkuussa maan talous kasvoi 0,8 prosenttia edelliseen neljännekseen nähden.

Kun tilannetta verrataan vuoden takaiseen, kasvua kertyi peräti 1,4 prosenttia.

Lisäksi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Kreikan talouden todettiin pysyneen entisellä tasollaan. Aikaisempi arvio oli, että talous olisi supistunut 0,2 prosenttia.

Tilastotoimiston mukaan Kreikan talous ei siis ole alkuvuoden aikana ollut taantumassa, vaikka niin monet analyytikot ovat olettaneet.

ELSTAT ei kerro, mihin yllättävän myönteiset talousluvut perustuvat. Analyytikoiden mukaan Kreikan turismiteollisuus on todennäköisesti tuottanut odotettua paremmin. Myös yksityinen kulutus ja teollisuustuotanto ovat saattaneet osoittaa odottamatonta sitkeyttä.

Kreikan hallitus ja kansainväliset luotottajat ovat sopineet lainaneuvottelujen perustaksi arvion, jonka mukaan maan talous supistuu tänä vuonna 2,1 - 2,3 prosenttia. Uusien lukujen myötä voidaan toivoa, ettei supistuminen ylitä kahta prosenttia.

Kesän aikana Kreikan talouden on arveltu romahtaneen, kun maa joutui sulkemaan pankkinsa useaksi päiväksi keskeytyneiden lainaneuvottelujen takia.

Kreikan tilastokeskusta on takavuosina epäilty tilastotietojen väärentämisestä, mikä olisi osaltaan pahentanut maan talouskriisiä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi