1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Mikko ampuu kuin Mäkäräinen, suunnistaa kuin Kauppi, treenaa kuin Mieto – onko tässä urheilun todellinen supermies?

Ylistarolainen Mikko Hölsö on ampumasuunnistuksen elävä legenda. Lajin seitsenkertainen maailmanmestari harjoittelee huhkimalla 400 tuntia metsätöitä päätyönsä ohella.

urheilu
Mikko Hölsö
Mikko Hölsö pystyy ampumaan viisi laukausta 25 sekunnissa rankan suunnistusosuuden perään.Petri Vironen / Yle

Ampumasuunnistus on vähemmän tunnettu laji, jossa otetaan miehistä ja naisista mittaa poikkeavalla tavalla. Suunnistuksen ja ammunnan yhteensovittamista sekoittaa kolmas laji, paikoittelu. Paikoittelu on eräänlaista suunnistusta väärin päin – juoksemista metsään viitoitettua reittiä ja määrättyjen paikkojen merkitsemistä kartalle.

– Kaikki osa-alueet ovat haastavia, mutta kokonaisuus ratkaisee. Kyllä aivot pitää pystyä kääntämään uuteen asentoon, kun vaihdetaan suunnistuksesta paikoitteluun, Mikko Hölsö myöntää.

Lajin vaativuudesta kertoo se, että 42-vuotiaana Hölsö on edelleen lajin terävimmällä huipulla. Kestävyysominaisuuden ja henkisen vahvuuden yhdistäminen vaatii rajun kunnon ja taitavan ammunnan ohella kokemusta.

Hölsö aloitti huippu-urheilun ampumahiihtäjänä, mutta Pohjanmaan vähälumiset talvet houkuttelivat suunnistukseen. Ampumasuunnistus valikoitui päälajiksi, kun lajin kansainvälinen kattojärjestö perustettiin 1998.

– Siitä lähtien suunnistus on ollut vain sivulaji.

Ampumahiihdossa Hölsö ehti voittaa viestin SM-kultaa. Suunnistuksessa mies voitti peräti henkilökohtaisen suomenmestaruuden.

– Kyllä Mikko menee aivan maailman huippusuunnistajien vauhtia metsässä, Hölsön kilpakumppani ja Mikkelin MM-kisan kilpailunjohtaja Risto Haikonen muistuttaa.

Lajin kovuudesta kertoo sekin, että Mikkelin MM-radoilla nähdään useita tänä vuonna suunnistuksen ja ampumahiihdon MM-kisoissa esiintyneitä urheilijoita. Suomen värejä edustavat mm. suunnistaja Olli-Markus Taivainen ja ampumahiihtäjä Eevamari Rauhamäki.

– Vielä viisi vuotta sitten kymmenestä maajoukkueurheilijasta yhdeksän oli sotilaita. Nyt ehkä kaksi, Hölsö kertoo.

Ammunta Kaisan tahtiin

Ampumasuunnistuksen ammunta on täysin vastaava ampumahiihdon kanssa – ase, matka ja laikka ovat samoja. Ampumasuunnistuksen normaalimatkalla ammutaan makuupaikalla viisi laikkaa kaksi kertaa peräkkäin, samoin pystypaikalla.

– Haastavin on se toinen sarja, sillä pulssi laskee herkästi liian alas toisella kerralla. Siksi on ammuttava nopeasti ja samalla rytmillä.

Ampumasuunnistuksen mitalimiehillä kuluu viiden laikan ampumiseen reilut 20 sekuntia, kun aika otetaan ensimmäisestä viidenteen kutiin. Se on samaa tahtia huippuampumahiihtäjien kanssa.

Hudista tulee normaalimatkalla kahden minuutin sakko.

– Pistää pystyä ampumaan 75–80 prosentin tarkkuudella, jos aikoo mestaruudesta taistella, Hölsö arvioi.

– Siinä on kaksi vaihtoehtoa. Tulla matalalla sykkeellä ja ampua rauhassa kaikki kymmenen laukausta. Tai tulla niin kovalla sykkeellä, ettei syke ehdi laskea liian alas viimeisillä patruunoilla. Itse tapaan tulla korkealla sykkeellä ja ampua kaikki ennen kuin syke laskee.

Metsätöitä puoli vuotta

Mikko Hölsön harjoittelutahti hakee vertaistaan nykyisten huippu-urheilijoiden keskuudessa. Hölsö ampuu kerran viikossa ja käy melko vähän juoksulenkeillä.

– Kilpailukauden eli syyskuun jälkeen menen kotitilan metsään ja teen 400 tuntia metsätöitä maaliskuun loppuun mennessä. Siinä kestää kroppa kunnossa.

Hölsö käyttää likimain kaikki vapaa- ja lomapäivänsä kotitilan metsien hoitoon. Varsinainen leipätyö on Puolustusvoimain palveluksessa, Ilmajoen lääkintävarikon päällikkönä.

Kovin kilpakumppani Ruotsista

Hölsön kovimpana kilpakumppanina pidetään Ruotsin Johan Eklöfiä, toista lajin kovanaamaa.

– Aika usein katsellaan toisiamme tiukasti silmiin pitemmänkin aikaa. Se on henkistä kamppailua ennen kisaa.

– Usein on oltu palkintopallilla yhtä aikaa. Välillä on katsottu alaspäin ja välillä ylöspäin. Hänkin on kokenut ja monessa liemessä keitetty. On hyvä sekä suunnistamaan että ampumaan eli tasainen.

Ikänsä puolesta ylistarolainen pääsisi jo ikämiessarjoihin.

– Niin pitkään kuin yleisessä sarjassa pärjää ja paikat kestää, niin yleisessä kilpaillaan. Sama kuin maratonilla tai pitkän matkan hiihdossa. Ei siellä kaksikymppisiä ole paljon kärjessä. Ne on enemmän kolmi- ja nelikymppisiä. Kestävyys ja kokemus ovat avainasioita.

Mikkelin MM-kilpailun ohjelmassa on normaalimatka perjantaina, sprintti lauantaina ja viesti sunnuntaina.

– Jos kaikki osuu kohdalleen, mitalimahdollisuus pitäisi olla kaikilla matkoilla. Mitalitta jääminen olisi pettymys itselleni ja muille, Mikko Hölsö arvioi.

Lue seuraavaksi