Baarimestari kehitteli Merisää-cocktailin: "Myötätuulta mukavat neljä metriä sekunnissa"

Maailmassa on lukuisia tunnettuja drinkkejä. Ehkäpä joensuulaisen baarimestarin Jussi Viljalan kehittelemä Merisää-cocktail päätyy tulevaisuudessa näiden klassikkojen joukkoon? Palkittu baarimestari kirjasi drinkkireseptiin niin kotoisia, suomalaisia makuja kuin tunnelmia kansainvälisiltä vesiltä.

Kotimaa
Baarimestari Jussi Viljala
Antti Nevonmaa

Jussi Viljala on palkittu baarimestari. Helmikuussa 2015 hänet valittiin Vuoden baarimestariksi hotelli-, ravintola- ja catering-alan Pro-gaalassa. Merisää on ollut hänelle tuttu asia lapsuudesta lähtien. Siitä lähtien, kun hän vietti aikaa pikkupoikana pappansa luona Rääkkylän Hyytsaaressa.

– Pappa kuunteli aina radiosta uutiset. Aina piti olla tasatunnein hiljaa, kun pappa kuunteli uutiset ja merisään. Mulla on muutaman vuoden nuorempi veli, ja me aina ihmeteltiin, että miksi pitää kuunnella ihmeellisiä lukuja ja ihmeellisiä paikannimiä.

Näistä muistoista kumpusi idea Merisää-drinkin nimestä.

– Tämä on KuuskaJascar17, Jussi Viljala hymyilee tyytyväisenä.

Cocktailin innoittajana oli merisäämuistojen lisäksi klassinen Aviation-cocktail, jonka kehitti baarimestari Hugo Ensslin New Yorkissa. Hän julkaisi reseptinsä ensimmäisen kerran vuonna 1916.

– Mietin että tehdään nykypäivän trendeillä sinertävä cocktail, Viljala sanoo.

Viljalan KuuskaJascar17-drinkkiin tarvitaan 2 senttilitraa giniä, 2 senttilitraa väritöntä mustikkalikööriä, 1 senttilitra makeaa valkoista vermuttia, 2 senttilitraa sitruunamehua ja baarilusikallinen sinistä hedelmälikööriä.

– Kotioloissa ainekset voi laittaa vaikka kannelliseen kurkkupurkkiin. Lisätään jäitä, sitten muutaman kerran ranneliikkeellä ravistus. Siivilöidään jäät ja laitetaan juoma cocktaillasiin, baarimestari neuvoo.

Koristeeksi sopii sitruunankuoripala, joka tuo juomaan tuoksua ja aromia.

– Hyvää myötätuulta, mukavat neljä metriä sekunnissa, Jussi Viljala lupaa juoman myötä.