Professori budjettiesityksestä: Hallitus jatkaa tuloksetonta politiikkaa

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta arvostelee valtiovarainministeriön eilen julkaiseman budjettiesityksen leikkauksia.

Taloustieteen professori Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta. Kuva: Yle

Haaparanta arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa ettei taloutta saada terveelle pohjalle hallituksen leikkaus- ja sopeutuspolitiikalla.

– Esityksessä jatketaan samaa politiikkaa, jota on harjoitettu viimeiset neljä vuotta ilman tuloksia. Talouden pitäisi olla edes jotenkin terveellä pohjalla ja kasvussa jo nyt, ei vasta neljän vuoden kuluttua.

Haaparannan mukaan viimeaikaiset tutkimustulokset osoittavat, että tulonsiirtojen leikkauksilla on uskottua haitallisemmat vaikutukset talouskasvulle.

– Hallituksen leikkaukset painottuvat tulonsiirtoihin, joten voidaan olettaa että haittavaikutukset ovat voimakkaampia kuin kuvitellaan. Tällä ei lama poistu mihinkään.

Haaparannan mukaan hallituksen painottamia rakenteellisia ongelmia suurempi ongelma on kokonaiskysynnän puute.

– Oikea tulkinta tilanteesta on se, että on olemassa suhdanneongelma. Elvyttävä politiikka olisi (leikkauksia) parempi vaihtoehto.

Haaparanta arvostelee myös vaatimuksia työajan pidentämisestä yritysten kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi.

– Työaika ei ole tässä ollenkaan keskeinen kysymys. Suomessa on yksi Euroopan pisimpiä työaikoja, jos työaika lasketaan oikein, eli tehdyt työtunnit suhteessa työikäiseen väestöön.

– EK:n esittämät työaikalaskelmat eivät huomioi mm. osa-aikatyötä, sanoo Haaparanta.