Värikkyys houkuttelee herkuttelemaan – "Jos karkkeja ostetaan montaa eri väriä, niitä myös syödään enemmän"

Moniin ruokiin lisätään lisäaineita, joiden ainoa merkitys on parantaa tuotteen ulkomuotoa. Elintarvikeasiantuntija ei näe väriaineissa suurta turvallisuusriskiä, mutta huomauttaa, että värit ovat tehokas keino saada ihmiset ostamaan lisää.

Kotimaa
Irtokarkkeja kulhossa.
Esko Pulliainen / Yle

Markettien irtokarkkiseinämät houkuttavat ihmisiä värikkyydellään. Se ei ole sattumaa, vaan tehokas keino vaikuttaa asiakkaisiin. Väriaineiden lisääminen elintarvikkeisiin vain tuotteen ulkonäön parantamiseksi on yleistä.

– Näkyvimmät ovat tietenkin makeiset ja sellaiset leivonnaiset, joissa näkyy kirkkaita värejä. Sitten on erilaiset juomat, mutta periaatteessa myös peruselintarvikkeissa voi olla väriaineita, toteaa Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi.

Niin sanotulla elintarvikekosmetiikalla pyritään yksinkertaisesti siihen, että ruoka näyttäisi houkuttelevammalta.

– Tiedetään, että jos karkkeja ostetaan montaa eri väriä, niitä myös syödään enemmän. Jos värejä on vain muutama, kyllästyminen tulee paljon nopeampaa. Se perustuu ihan vaan psykologiaan, sanoo Marniemi.

Moraalinen ongelma

Elintarvikeasiantuntija ei näe väriaineiden käyttöä yleisesti ottaen ongelmallisena, vaan kyseenalaistaa ruokavaliota heikentävien, sokeripitoisten herkkujen houkuttelevat värit.

– En näe ongelmaa vaikkapa jogurtissa, missä käytetään vaikkapa porkkanasta tai punajuuresta uutettua väriä, mutta jos puhutaan tuotteista, mitkä ovat muutenkin turhia, niin se on yksi keino saada ihmiset ostamaan niitä enemmän. Useinhan karkit ja limsat vetoavat juuri nuoriin, Marniemi sanoo.

– Samassa hetkessä meillä on isoja ongelmia terveyden kanssa ja silti ihmisiä houkutellaan syömään enemmän. Mielestäni se on jokaisen näitä tuotteita markkinoivan tahon pohdinnan paikka.

Tutkitusti turvallisia – cocktailvaikutuksista ei käytännössä tiedetä

E-koodit saavat monet kavahtamaan. Marniemi muistuttaa, että väriaineet ovat turvallisuuden kannalta tutkittuja – ainakin yksittäisinä aineina.

– Käytännössä lisäaineiden cocktailvaikutuksista ei tiedetä. Yksittäisen aineen kohdalla voidaan sanoa, että se on turvallinen, mutta entäs jos syö 20:tä erilaista lisäainetta? Täytyy muistaa, että määrä on ratkaiseva, Marniemi huomauttaa.

Atsovärejä, eli täysin keinotekoisia väriaineita Marniemi suosittelee välttämään. Atsovärit voivat vaikuttaa haitallisesti etenkin lapsiin. Niitä sisältävät elintarvikkeet ovat Suomessa kuitenkin harvinaisia.

Yksittäisen aineen kohdalla voidaan sanoa, että se on turvallinen, mutta entäs jos syö 20:tä erilaista lisäainetta?

Annikka Marniemi

– Tutkimuksissa atsoväreihin on liitetty ylivilkkautta. Kyse on silloin siitä, että niitä syödään paljon ja yhdistelminä. Joitain vuosia sitten yritin etsiä tuotteita missä on atsoväreja, mutta ainoa mistä löysin, oli kakkujen valokuvakoristeet, Marniemi toteaa.

Vaikka perinteisesti käytetyillä luonnollisilla väreillä, kuten punajuurella, onkin usein turvallisempi kaiku, nekään eivät ole yksiselitteisesti turvallisia.

– Kyllähän luonnostakin löytyy erilaisia myrkkyjä, ja toisaalta laboratoriossa voidaan saada aikaiseksi puhtaita aineita, Marniemi toteaa.

Jos ravinnosta saatavien lisäaineiden kanssa haluaa olla tarkkana, kannattaa suosia prosessoimattomia raaka-aineita.

– Mieluummin valitsee tuoreita kasviksia, leipää ja lihaa, nopeasti pilaantuvia ruokia. Niissä ei ole juurikaan muutenkaan käytetty lisaineita.