1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuinka monta vihtaa sinä antaisit kelluvalle saunalle? – Ylen toimittaja ja meksikolainen videobloggaaja testasivat Helsingin saunat

Yleisten saunojen suurin suosio nähtiin 1900-luvun alkupuolella, jonka jälkeen oli taloyhtiöiden ja asuntosaunojen vuoro. Yleiset saunat ovat rantautumassa nyt takaisin osaksi kaupunkikulttuuria ja ensi vuonna Helsinki saa peräti kolme uutta kaikkien käyttöön tulevaa saunakohdetta.

ilmiöt
Saunatour Helsinki otsikko teksti
Pisteytimme saunat antamalla vihtoja saunomisen päätteeksi.

Helsinkiin on tarkoitus avata ensi vuoden aikana kolme uutta saunakokonaisuutta, jotka tulevat kaikkien käyttöön. Helsingin satamat saavat seurakseen Hernesaareen savusaunan ja kaksi puulämmitteistä saunaa ja tämän lisäksi Katajanokalle avataan keväällä 2016 Allas-Merikylpylä. Myös Suomenlinnan edustalla olevaan Lonnan saareen avataan yleinen sauna tulevan vuoden aikana.

Yleisten saunojen suosio on elänyt hiljaiseloa kultavuosistaan aina 2000-luvulle asti, mutta nyt suunta näyttää kääntyneen. Sekä kaupunkilaisille että turisteille halutaan tarjota yhä näkyvämmin saunomiselämyksiä Helsingissä.

Saunoja ympäri Helsinkiä

Tällä hetkellä aktiivisessa käytössä olevia yleisiä saunoja ovat Kotiharjun sauna, Arlan sauna, Sauna Hermanni, Sompasauna ja Kulttuurisauna. Näiden saunojen lisäksi merellistä saunomista voi Helsingissä kokeilla saunalautta Saunashipin silloin tällöin järjestettävillä yleisillä risteilyillä. Suomen saunaseuran jäsenet voivat myös jäsenhintaisesti saunoa Lauttasaaressa sijaitsevissa seuran omistamissa saunoissa.

Päätimme testata tällä hetkellä tarjolla olevista saunoista viisi ja saunoja kanssamme arvioimaan pyysimme MySuomiFinland (siirryt toiseen palveluun) -videoblogia pitävää Taniaa.

Pisteytimme saunat antamalla vihtoja saunomisen päätteeksi. Leikkimielisen arvioinnin perusteet voit lukea oheisesta tietolaatikosta. Katsomalla videon pääset mukaan saunan lauteille ja jälkilöylyihin.

Kulttuurisauna on suljettu 3.8.–19.8. eikä tämän takia ole mukana saunakierroksella.

Lue seuraavaksi