1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokonaisen tiedekunnan muutto on massiivinen työ

Puolitoista kuukautta tavaran kuljetusta kahdella kuorma-autolla. Kahdentoista muuttomiehen ympäripyöreitä työpäiviä. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta on palannut evakosta.

Kotimaan uutiset
Taiteiden tiedekunnan Agoraksi ristitty aula
Taiteiden tiedekunnan Agoraksi ristitty aula oli vielä tyhjä elokuussa ennen opiskelijoiden tuloa.Vesa Vaarana / Yle

Taiteiden tiedekunnan evakkotaival kesti neljä vuotta.

Samaan aikaan kun tiedekunnan tiloja Lapin yliopiston F-rakennuksessa remontoitiin kivijalasta kattoon ja vähän ylikin – katolla olevat ilmastointilaitteet kokivat myös ison remontin, opetus jatkui väliaikaistiloisssa eri puolilla kaupunkia.

Nyt tuo via dolorosa, tuskien taival on ohitse ja opetus alkaa omissa tiloissa pääkampuksella.

Paluumuutto on ollut massiivinen operaatio. Kesällä kaksi kuorma-autoa ja kaksitoista muuttomiestä on tehnyt pitkiä päiviä tavaroiden kuljetuksessa puolentoista kuukauden ajan.

Opetus taiteiden tiedekunnassa alkaa syyskuun alussa samaan aikaan muiden tiedekuntien kanssa.

– Kaikki kalusteet, sekä Suomen yliopistokiinteistöjen omistamat kalusteet että Lapin yliopiston kalusteet on pääsääntöisesti siirretty tänne taiteiden tiedekuntaan ja laitteet on kytketty ja niiden on määrä olla ajallaan käyttökunnossa, Lapin yliopiston viestintäpäällikkö Olli Tiuraniemi vakuuttaa.

Taiteiden tiedekunnan muutto ei ole ihan läpihuutojuttu. Esimerkiksi audiostudiossa ja videostudiossa on koneita, laitteita ja valaisimia mitä ei muualla tarvita lainkaan. Kaikki on tuotu ja toiminnassa jo nyt.

– Kyllä se sujui hyvin, tässä oli myös opiskelijoita palkattuina apuna että yhdessä tänne tavarat kannettiin ja laitettiin paikoilleen. Hyvin on muutto näitten osalta mennyt, audiovisuaalisen mediakulttuurin opettaja Timo Haanpää sanoo.

Tunnelma korkealla

Neljän vuoden evakon jälkeen paluu omiin kunnostettuihin tiloihin on melkein kuin paluu kotiin.

Työhuoneissa näkee iloisia ilmeitä.

ihmiset olivat erittäin onnellisia ja tyytyväisiä siitä, että päästään takaisin pääkampukselle

Olli Tiuraniemi

– Olen kiertänyt täällä taiteiden tiedekunnassa ja tavannut paljon opettajia. Kyllä sieltä välittyi sellainen viesti, että ihmiset olivat kaiken muuttohässäkän keskellä erittäin onnellisia ja tyytyväisiä siitä, että jälleen kerran päästään takaisin tänne pääkampukselle, viestintäpäällikkö Olli Tiuraniemi sanoo.

– Sellainen positiivinen, hieno ilmapiiri vallitsi muutosta huolimatta henkilökunnan keskuudessa.

Tärkeä seikka on myös se, että opiskelijat pääsevät nyt yhteen. Keskustelut ja istuskelut, kanssakäyminen opiskelijoiden välillä on myös osa oppimisen prosessia. Se on kärsinyt kun opiskelijat ovat olleet hajautettuina eri puolille kaupunkia.

– Keskeinen juttu on, että on sellainen positiivinen hyvä fiilis tehdä. Ja sekä henkilökunnalla että opiskelijoilla on sellainen yhdessä tekemisen meininki. Sitä kyllä tässä taas odottaa, että saadaan paremmin tehtyä asioita yhdessä, mediakulttuurin opettaja Timo Haanpää sanoo.

– Fiilikset on hyvät kun saadaan käyttöön ne tilat minkälaiset on aikanaan suunniteltu näihin toimintoihin. Varsinkin täällä videostudiossa tämmöinen monipuolisempi liikkuvan kuvan tekeminen on helpompaa ja nämä tilat mahdollistaa erilaista tekemistä paremmin kuin ne väliaikaiset tilat.

Lue seuraavaksi