Rajakaupungin keskustaa rakennetaan houkuttelevaksi – "En muista toista yhtä kaunista kaupunkia"

Lappeenrannan keskustaa myllerretään enemmän kuin vuosikymmeniin. Suurten rakennustyömaiden lisäksi moni yritys ydinkeskustassa on vaihtanut paikkaa.

Kotimaa
Ilmakuvaa Lappeenrannan keskustasta.
Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan keskustassa rakennetaan nyt enemmän kuin vuosikymmeniin. Rakennustyöt sekoittavat liikennettä ja pakottavat jalankulkijat luopumaan tutuista kävelyreiteistään.

Keskustan liikkeille rakennustyömaan läheisyys aiheuttaa epävarmuutta. Moni joutuu muuttamaan tai etsimään yritykselleen väistötilan. Asiakkaat eivät välttämättä seuraa perässä.

Kauppakeskus Oprin tiloista vastaavan toimitusjohtaja Sonja Kekäläisen mukaan muuttuneet liikennejärjestelyt huolestuttavat kauppakeskuksen yrittäjiä, mutta mitään asiakkaiden joukkokatoa ei ole havaittu.

– Venäläisiä asiakkaita oli tänä kesänä edelliskesää selvästi vähemmän. Heinäkuussa heitä tosin näkyi enemmän kuin kesäkuussa, Kekäläinen summaa kesän jälkeisiä tunnelmia.

Hyvää kannattaa odottaa

– Uskon, että nyt rakennustyön alla oleva keskusta houkuttelee valmistuttuaan asiakasvirtoja lähikunnista ja -kaupungeista.

Keskustan kauneutta tullaan ihastelemaan kauempaakin.

Johanna Ruotsi

– Lappeenranta on muihin saman kokoluokan suomalaiskaupunkeihin verrattuna todella kaunis ja elämyksellinen, sanoo toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi Lappeenrannan kaupunkikeskusta Lakes ry:stä.

Johanna Ruotsi muistelee, että 2000-luvun alussa Lappeenrannan keskustassa ei rakennettu juuri ollenkaan. Nyt moni rakennusprojekti on alkanut samanaikaisesti. Ruotsin arvion mukaan 2-3 vuoden kuluttua keskusta alkaa olla viimeistellyn näköinen ja sen kauneutta tullaan ihailemaan kautta maakunnan.

– Yhdistyksen puitteissa olemme kiertäneet tutustumassa aika moniin kaupunkeihin. En muista toista yhtä kaunista.

– Ja toivottavasti tietysti taas rajan takaakin.

Kattoa pään päälle

Toukokuun alussa avattu uusi kauppakeskus Iso-Kristiina on vaikuttanut keskustan ilmapiiriin Johanna Ruotsin mukaan virkistävästi. Syksyn kylmetessä hän uskoo kauppakeskuksen suosion vielä kasvavan, kun ihmiset hakeutuvat keskustan kaduilta sään suojaan.

– Keskustaan on tulossa vielä lisää katettua tilaa, jossa voi ihmiset liikkua huonommallakin ilmalla. Se lisää kaupungin viihtyisyyttä, sanoo toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi Lappeenrannan kaupunkikeskusta Lakes ry:stä.