Big in Japan – suomalaiset cosplay-harrastajat häkeltyivät lajin suosiosta

Suomea World Cosplay Summit -tapahtumassa edustaneet Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski eivät sijoittuneet palkintosijoille cosplayn maailmanmestaruuskisoiksi kutsutussa kilpailussa. Japanin kisamatkalta elokuun alussa palanneet Sarvela ja Peltokoski kertoivat kilpailuihin osallistumisen olleen inspiroivaa ja innostaneen kehittämään harrastusta eteenpäin.

Cosplay
Oululaiset Aino Peltokoski ja Kaisa Sarvela toimivat Suomen edustajina vuoden 2015 World Cosplay Summit -tapahtumassa.
Erno Serkosalmi / Yle

– Huojentunut, nostalginen, vähän väsynyt, Kaisa Sarvela luettelee kisamatkalta palaamisen jälkeisiä tunnetiloja.

Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski palasivat Japanin kisamatkaltaan elokuun alussa, mutta totuttelu Suomen kesään ei ole ollut helppoa.

– Minua on vähän paleltanut, koska siellä oli 38 astetta lämmintä ja täällä on parisenkymmentä. Se on ollut iso pudotus tähän Suomen säähän taas, Aino Peltokoski kertoo nauraen.

Iloista esiintymistä

Nagoyassa Japanissa järjestetyssä World Cosplay Summit -kilpailussa Sarvelan ja Peltokosken tavoitteena oli erottua joukosta iloisella esiintymisellään. Vaikka palkintosijat jäivätkin haaveeksi, omalle esitykselle asetettu tavoite onnistui palautteen mukaan hienosti.

Minua on vähän paleltanut, koska siellä oli 38 astetta lämmintä ja täällä on parisenkymmentä

Aino Peltokoski

– Ihmiset olivat tykänneet tosi paljon meidän esityksestä. Me esiinnyimme ensimmäisenä, niin esitys oli kuulemma ollut tosi ihana, söpö ja hyväntuulinen ihmisten mielestä, Peltokoski kuvailee heidän esiintymisestään kuultuja kehuja.

Kilpailun voitti Meksikon joukkue, jonka show'ta ja asuja Suomen edustajat kehuvat vuolaasti. WCS:n kilpailuorganisaation sääntöjen mukaan palkintosijoitta tai kunniamaininnoitta jääneiden kilpailijoiden sijoituksia ei saa kuitenkaan paljastaa. Sijoituksia ei saa julkistaa, ettei kenellekään tulisi paha mieli, kertovat Sarvela ja Peltokoski. Kiitosta kuitenkin joukkue sai käsityönsä laadusta.

Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski palasivat elokuun alussa Japanin Nagoyassa järjestetystä World Cosplay Summit -kilpailusta.
Oululaiset Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski osallistuivat Japanin Nagoyassa järjestettyyn World Cosplay Summit -kilpailuun. Kilpailun sijotuksia ei julkaista.Mirko Siikaluoma / Yle

– Aino sai kiitosta kirjonnasta. Itselläni oli aika paljon kutomista ja käsityötä, niistä sain kehuja ja ihmetystä, Kaisa Sarvela summaa heidän kilpailuasujensa saamaa palautetta.

Uudet suunnitelmat ovat jo tulilla

Cosplay on Japanissa hyvin tunnettu ilmiö. World Cosplay Summit sijoittui useisiin tapahtumiin kahden viikon aikana. Itse loppukilpailua oli seuraamassa useamman tuhannen ihmisen yleisö ja katsojia riitti muihinkin tapahtumiin. Sarvelan ja Peltokosken mukaan cosplay on Japanissa tuttu ilmiö vauvasta vaariin, vaikkakin harrastajat ovat enimmäkseen itse animesta ja mangasta kiinnostuneita ihmisiä.

Kummallakin Sarvelalla että Peltokoskella on hankala valita kisamatkalla tiettyä parasta kokemusta. Sarvelan mukaan pitkän prosessin jälkeen kisoihin pääseminen oli hieno asia.

– Jos jokin täytyisi valita, niin tykkäsin eniten punaisen maton tapahtumasta, missä jokainen tiimi vilkutti ja poseerasi yleisölle. Se oli mahtavaa, se oli kuin olisi ollut joku julkkis, Peltokoski kertoo nostalgisesti.

– Itsellä se, mitä on eniten saanut reissusta oli tutustua uusiin kiinnostaviin ihmisiin, Sarvela jatkaa kisamatkan annista.

Se, mitä on eniten saanut reissusta oli tutustua uusiin kiinnostaviin ihmisiin

Kaisa Sarvela

Kisamatka inspiroi Sarvelaa ja Peltokoskea kehittämään harrastustaan eteenpäin. Uusia pukuja ei ole Sarvelan mukaan vielä aloitettu, mutta seuraava tavoite on jo mietinnän alla.

– Tuossa kisassa näki sen oman potentiaalinsa, että mitä itse osaa ja inspiroitui siitä, mitä muut cosplay-harrastajat saavat aikaiseksi eri puolilla maailmaa. Itse olen ihan varmasti lähdössä yrittämään Pohjoismaiden cosplay-kilpailuihin tai Euroopan mestaruuskilpailuihin, Peltokoski kertoo tulevaisuuden tavoitteistaan.