Broileri kasvaa entistä kalliimmalla – tuottajat nipistävät suosikkiruoan hinnasta

Sateinen kesä aiheuttaa päänvaivaa myös broilerinkasvattajille. Heikon kasvukauden takia rehun hinta on kallistumassa. Kustannukset eivät kuitenkaan näy kuluttajille.

Kotimaa
Broilereita hallissa
Joona Haarala / Yle

Sata metriä pitkä halli on täynnä kotkotusta. Euralaisen Heikki Puputin broilerikasvattamossa tepastelee kymmeniä tuhansia lintuja.

Broilerinkasvattamisen kannattavuus on heikentymässä, vaikka broilerin suosio on ollut viime vuosina voimakkaassa nousussa. Kasvattajat ovat vaikeuksissa, sillä onneton kasvukesä on nostamassa rehun hintaa.

– Kesä on ollut todella hankala. Etelä-Satakunnassa on nyt vielä viljaa pystyssä, mutta tuleva kausi on epävarma. Viljojen hinnat ovat todennäköisesti nousussa ja se näkyy suoraan meidän rehukustannuksista, Puputti kertoo.

Broileri maistuu suomalaisille

Heikki Puputti kertoo, että rehun kallistuminen ei todennäköisesti vaikuta ruoan hintaan, vaan lasku jää maanviljelijälle

Suomalainen syö tällä hetkellä broileria keskimäärin kaksikymmentä kilogrammaa vuodessa, kun vielä kaksikymmentä vuotta sitten vastaava luku oli seitsemän kiloa. Euralaisen Heikki Puputin tilalla kasvaa kerralla noin 67 000 broileria kuuden viikon jaksoissa.

– Tällä hetkellä kasvamassa ovat niin sanotut isommat linnut, joista saadaan muun muassa broilerifileet ja suikaleet. Pienemmät linnut menevät esimerkiksi kauppojen paistopisteisiin grillattavaksi, Puputti sanoo.