Aurinkosähkön tuotanto kaatuu omakotitalossa akkujen kalleuteen

Moni omakotitalossa asuva saattaa haaveilla omasta sähköntuotannosta aurinkopaneeleilla. Paneelien hinnat ovat tulleet reippaasti alas, mutta investointi ei ole vielä taloudellisesti järkevää. Kannattavuus katoaa akkujen kalleuteen.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Sähköntuotantoon tarkoitettuja aurinkopaneeleja myydään Meri-Lapissa lähinnä kesämökeille. Yli 10 vuotta paneeleja kaupannut Sakari Laukkanen myy vuosittain 10 - 20 mökkikäyttöön soveltuvaa paneelipakettia ja puolenkymmentä isoa pakettia.

Omakotitaloon hän sen sijaan ei ole myynyt vielä yhtään paneelia, vaikka niiden hinnat ovat pudonneet merkittävästi.

– Paneeleiden hinnat ovat tipahtaneet 5 - 6 vuoden aikana noin 80 prosenttia, mikä on kasvattanut myytävien pakettien kokoa. Varsinainen ongelmahan ei ole sähkön tuotto vaan varastointi. Kulutuspiikkien takia sähkö täytyisi saada jonnekin varastoitua ja akut ovat se ainoa vaihtoehto, Laukkanen toteaa.

– On kyse sitten perinteisistä lyijyakuista tai uudesta teknologiasta, niin akut ovat sen verran kalliita, että omakotitalokäyttöön riittävää pakettia ei mielestäni kannata hankkia. Kyllä se valtakunnan verkko on järkevin vaihtoehto, jos se vaan kohtuudella on saatavilla, Laukkanen sanoo.

Kauppias laittoi paneelit mökille, ei omakotitaloon

Laukkanen rakentaa parhaillaan itselleen uutta omakotitaloa. Aurinkopaneeleita taloon ei tule.

– Rakennamme passiivitalon, jossa energiakulutus on erittäin pieni. Valaistus tulee ledeillä. On arvioitu, että lämmityskustannukset ovat kuussa muutaman kymmenen euron luokkaa. Ei ole mitään järkeä investoida tuhansia euroja siihen, että saisi kuukaudessa muutaman euron säästön.

Kesämökilleen Laukkanen päätyi laittamaan aurinkopaneelin.

– Kaikenlainen tekniikka on kiinnostanut pienestä asti. Siinä vaiheessa, kun alettiin tekemään mökkiä saareen, niin aurinkopaneeli oli oikeastaan ainoa järkevä keino saada sinne sähköä. Samalla totesin, että kun Kemistä ei löydy myymälää, niin pistetään sellainen pystyyn, Laukkanen sanoo.