Energiayhtiöt testaavat aurinkopaneeleja pohjoisessa – tulossa tarkkaa tietoa

Pohjois-Suomessa esimerkiksi Kemin Energia on käynnistänyt aurinkopaneelien sähköntuotannon testauksen. Kemistä on tulossa erittäin tarkkaa tietoa, koska paneelien tuotantoa voidaan verrata sääaseman mittaamaan auringon lämpötehoon.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Kemin ja Tornion energiayhtiöt ovat aloittaneet aurinkopaneelien testauksen. Perusajatuksena on tuottaa kuntalaisille tietoa paneelien sähköntuotosta.

Kemissä paneeleita on laitettu lämpökeskuksen tontille kahden rakennuksen katolle. Paneelit ovat eri kulmassa aurinkoon nähden, joten tietoa saadaan myös auringonsäteiden tulokulman vaikutuksesta tuotantoon.

– Paneeleita tehdään esimerkiksi Kiinassa ja Saksassa. Me päädyimme vähän kalliimpiin ruotsalaisiin paneeleihin, joissa auringon kaltevuuskulma saa olla hiukan pienempi, mutta tehoa kuitenkin riittää, kertoo kaukolämpöjohtaja Jani Peurasaari.

Valmistajien mitoitukset testataan

Lämpövoimalalla on käytössä myös virallinen sääasema, josta se saa tiedon auringon lämpötehosta. Sen avulla Kemissä pystytään laskemaan aurinkopaneelien todellinen hyötysuhde ja investoinnin takaisinmaksuaika. Lähtötietojen perusteella takaisinmaksuaika on 15 vuotta.

– Laskelma perustuu valmistajien antamiin mitoitustietoihin. Se on se tieto, mitä myyjät käyttävät. Nyt, kun saamme mittausdataa, voimme varmistaa onko lähtötietojen perusteella annettu 15 vuotta se todellinen takaisinmaksuaika vai heittääkö se siitä jompaan kumpaan suuntaan ja minkä verran, Peurasaari kertoo.

Tuuli parantaa hyötysuhdetta

Tuulesta on hyötyä myös auronkoenergian tuotannossa.

– Aina, kun lämpötila nousee, niin hyötysuhde laskee. Tuulella on jäähdyttävä vaikutus ja se parantaa aurinkokeräimien hyötysuhdetta. Ja Kemissähän tuulee, Peurasaari toteaa.

Vuoden päästä ollaan viisaampia

Peurasaari odottaa tulevaa vuotta mielenkiinnolla. Silloin paneeleista tiedetään huomattavasti enemmän.

– Kevätaurinko on mielenkiintoinen aika. Ja sitten kesän yötön yö. Vuoden päästä palataan ja kerrotaan tarkempaa tietoa.

Kemissä kahden paneelijärjestelmän maksimitehot ovat 5 ja 25 kW. Tornion Energian toimitilan katolla maksiteho on 25 kW.

Kemissä paneelien tuottama sähkö menee lämpövoimalan omaan käyttöön. Torniossa arvellaan , että tuotanto kattaa kesällä rakennuksen sähköntarpeen.