1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turvapaikanhakijoiden määrä lähes kolminkertaistui Rovaniemellä

Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskus Rovaniemellä oli vielä kesän alussa satapaikkainen. Kulunut kesä on ollut kuitenkin kaikkien aikojen kiireisin, sillä heinäkuussa kaupunkiin tuli sata turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskuksen paikkamäärä jouduttiin lähes kolminkertaistamaan.

Kuva: YLE / Jyri Tynkkynen

Rovaniemen Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa on eletty kiireistä kesää. Heinäkuussa Rovaniemelle saapui sata turvapaikanhakijaa. Osa hakijoista on siirretty Rovaniemelle muista vastaanottokeskuksista ja osa on tullut Suomen rajojen ulkopuolelta.

Monet turvapaikanhakijat kärsivät kesällä unettomuudesta. Se aiheuttaa levottomuutta ja metelöintiä öisin.

Ari Haaranen, johtaja

Rovaniemen vastaanottokeskuksen kapasiteettia on kasvatettu sadasta paikasta 250 paikkaan. Rovaniemen ja myöskin Kemin vastaanottokeskuksen kantokyky on nyt täynnä, eikä siirtoja muista keskuksista oteta.

– Yritämme nyt selvitä vain uusista turvapaikanhakijoista, jotka tulevat suoraan Lappiin. Soittoja muista vastaanottokeskuksista tulee päivittäin, mutta joudumme kieltäytymään, Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen kertoo.

Apua Torniosta

Yhtäkkinen ruuhka ei ole vain Rovaniemen ja Kemin ongelma. Heinäkuussa Suomeen saapui 1400 turvapaikanhakijaa. Haaranen odottaa, että määrä jatkaa kasvua.

– Tämä ruuhka todennäköisesti jatkuu. Ongelma on, että ruuhka tuli yhtäkkiä, eikä meillä ole majoitustiloja tarpeeksi.

Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri helpottaa tilannetta perustamalla vastaanottokeskus Tornioon. Keskus aukeaa ensi viikolla. Tornion keskuksessa on paikkoja 200 turvapaikanhakijalle.

Kotoutuminen hankalaa

Ruuhka aiheuttaa ongelmia vastaanottokeskusten lisäksi myös turvapaikanhakijoille. Oleskelulupahakemuksien käsittelyajat ovat venyneet, joten päätöstä voi joutua odottamaan jopa vuoden.

– Olisi kaikista parasta, että päätös tulee mahdollisimman pian. Hakijat kuvailevat olotilaa löysässä hirressä roikkumiseksi, Haaranen sanoo.

Turvapaikanhakijat ehtivät oppia kieltä ja luoda ihmissuhteita odotusaikana. Jos oleskelulupaa ei myönnetä, lähteminen on vaikeaa.

Turvapaikanhakijoiden täytyy tottua myös Lapin erikoisiin luonnonolosuhteisiin. Erityisesti valoisat yöt ovat haastavia.

– Monet turvapaikanhakijat kärsivät kesällä unettomuudesta. Se aiheuttaa levottomuutta ja metelöintiä öisin. Kun tällaista ilmenee, pyrimme tietenkin puuttumaan ja kertaamaan taloyhtiön järjestyssäännöt, Haaranen sanoo.

Kiintiöpakolaisia saman verran

Rovaniemen kaupunki ottaa viime vuoden tapaan 50 kiintiöpakolaista. Kiintiöpakolaisilla on oleskelulupa jo maahan tullessa toisin kuin turvapaikanhakijoilla.

Tänä vuonna Rovaniemelle saapuu pakolaisia Syyriasta. Pakolaiset tulevat elokuun lopussa.

Kiintiöpakolaisia tulee Rovaniemelle vähemmän kuin vielä pari vuotta sitten. Vuonna 2013 kiintiöpakolaisia tuli kaupunkiin 80.