Näin soi Merisää-biisi – Ylen toimitusjohtaja tarttui mikkiin

Merisää-kappaleen sanoitukset on koostettu kuuntelijoiden ehdotuksista ja sen esittävät Åttopojat. Solistina toimii Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

merisää-biisi
Kuuntele ja laula mukana! Merisää-biisi. Esittäjä: Åttopojat Sanoitus: Radio Suomen kuuntelijat ja toimittaja Maria Jyrkäs Sävellys: Vesa Winberg

Merisään kerronnan tunnistettava rytmi on tuttu jokaiselle suomalaiselle. Legendaariselle ja korvaamattoman tärkeälle säätiedotteelle ryhdyttiin kesän alussa väsäämään omaa musiikkikappaletta Radio Suomen keskipäivälähetyksessä. 

Tyylilaji, sisältö ja jopa kappaleen esittäjä olivat aluksi täysin hakusessa, mutta pikkuhiljaa suunnitelmat selkiytyivät ja nyt kappale on valmis.

Radion kuuntelijat otettiin mukaan kappaleen tekemiseen heti alkumetreillä, sillä kuuntelijoita pyydettiin lähettämään ehdotuksiaan kappaleen sanoituksiksi. Toimittaja Maria Jyrkäs koosti kuulijoiden kymmenistä ehdotuksista kappaleen sanoitukset. Sävellyksestä vastasi Suomen Radion tuottaja Vesa Winberg.

Toimitusjohtajan luikautus

Esittäjäksi valikoitui salaperäinen Åttopojat. Åttopojat ovat omien sanojensa mukaan joukko musiikin harrastajia, jotka soveltavat liike-elämässä hankkimaansa ja muuta elämänkokemusta musiikin maailmassa. Åttopojat ovat julkaisseet kahdeksassa vuodessa kymmenellä hyväntekeväisyyslevyllä yli 200 kappaletta.

Kalle Isokallio on yksi Åttopoikien jäsenistä. Hänen mielestään Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen sopi Merisää-biisin solistiksi paremmin kuin kukaan muu.

– Lauri valittiiin, koska Laurin laulamana se varmaankin soi Yleisradiossa useammin kuin minun laulamana, Isokallio kommentoi.

Itse kappale saa paljon kehuja Isokalliolta.

– Tässä on erittäin hyvä sävellys ja sanoitus. Iskelmän sanoitus on äärettömän vaikeaa. Sovituksessa tavoiteltiin sellaista tunnelmaa, että kappale soisi suomalaisella tanssilavalla. Toivottavasti meitä paremmat bändit ottavat tämän ohjelmistoonsa, Isokallio kertoo.

Merisää menee tunteisiin

Solisti Lauri Kivinen otti tehtävän vastaan mielellään.

– Kaikki tietävät, mikä on merisää. Se on viimeinen turva monelle silloin, kun mikään muu ei toimi. Se tulee samalta kanavalta aina samaan aikaan. Kappaleesta kuuluu kunnioitus itse asialle ja sille, että merisää on ja elää. Kappaleen sanoittivat kuuntelijat ja se tarkoittaa sitä, että Merisää koskettaa yleisöä myös tunnetasolla, Kivinen kommentoi.

– Siellä viimeisellä tahdilla on piilotettu sellainen juttu jonka harjaantunut radion kuuntelija tunnistaa, Kivinen lisää.