Valokuvaaja Pekka Elomaan kuvan voi ottaa jopa ohikulkija – "Pierunhajuisiakin hetkiä"

Pekka Elomaa opettaa valokuvausta kehitysvammaisille, mutta ei sormi pystyssä. Valokuvataide tehdään yhteispelinä ilman sankaruutta.

kulttuuri
Valokuvaaja Pekka Elomaa ja muotokuvan päähenkilöt Olli-Pekka, Jussi ja Eero.
Janne Ahjopalo / Yle

Helsinkiläisen valokuvaajan Pekka Elomaan valokuvanäyttely Kuka painoi nappia herra Holbein on avautunut Joensuussa taidekeskus Ahjossa osana kulttuuritapahtuma Parafestiä.

Katsojan silmään tarttuu muun muassa otos kolmesta kolmikymppisestä kaveruksesta, jotka poseeraavat ilman paitaa.

– Olli-Pekka halusi kaksi kaveriaan eli Jussin ja Eeron kuvaan. Ei siinä ole mitään vaikeutta silloin, kun pojat heittävät paidan pois päältä. Komeat vartalot esiin, niin eihän tarvitse kuin valaista ja ottaa kuva, sanoo Elomaa tarkastellessaan seinälle ripustettua otosta.

Elomaa ei ota kunniaa näyttelystä itselleen, sillä muotokuvat on toteutettu yhteistyössä Lyhty-yhdistyksen asiakkaiden eli kehitysvammaisten aikuisten kanssa.

– Mehän paljon keskustellaan kuvista, ja ollaan tutkittu vanhoja mestareita. Katsottu taidekuvia.

– Itse valokuvaushetki saattaa olla hyvinkin kaoottinen. Rakennetaan nopeasti studio: yksi valo ja yksi kamera. Jos on kuusi miestä pienessä tilassa, se on aika pierunhajuinen hetki. Yritetään saada keskittynytlopputulos, joka olisi muuta kuin nykyaikainen nopea nettikuva, selventää Pekka Elomaa.

Komeat vartalot esiin, niin eihän tarvitse kuin valaista ja ottaa kuva.

Pekka Elomaa

Näyttelyn nimikin viittaa siihen, että suuria huippuhetkiä tai sankareita ei tarvita.

– Teemme kaiken yhdessä: suunnittelemme, rakennamme ja kuvaamme. Se painaa nappia, joka on lähinnä. Joskus on jopa ollut satunnainen ohikulkija napin painajana, paljastaa Elomaa työskentelytavoistaan.