Keskustan Kärnä: Nuuska vapautettava

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vastustaa nuuskan tuontirajoituksia. Niiden sijaan hän haluaisi vapauttaa nuuskan kotimaan markkinoille.

politiikka
Mies ottaa pussia nuuskapurkista
Yle

Kärnä pelkää, että nuuskan tuontirajoitukset johtavat pahimmillaan vakavaan ammattirikollisuuteen asian ympärillä.

– Nuuska tulisi vapauttaa Suomen markkinoille, koska se on ainoa realistinen mahdollisuus lopettaa laiton kauppa ja samalla estää laillisen kaupan verotuottojen valuminen Ruotsiin. On arvioitu, että harmaan talouden piirissä liikkuva nuuska aiheuttaa valmisteveroina Suomelle vuosittain 26-42 miljoonan euron menetykset. Tähän lukuun ei luonnollisesti ole laskettu laillisesti omaan käyttöön tuodun nuuskan aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Suomi menettää varovaisestikin arvioiden satojen miljoonien eurojen verotuotot vuosittain tilanteessa, jossa meillä ei olisi siihen varaa, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa Suomen EU-jäsenyyden myötä, mutta Ruotsi sai asiassa erivapauden. Asian muuttaminen vaatisikin EU:n notifioinnin.

– Asiaa kannattaisi kuitenkin yrittää nyt, kun tupakkalakia ollaan muutenkin uudistamassa. Vaikka nuuska ei terveellistä olekaan, ei sen ole kuitenkaan todettu tehdyissä tutkimuksissa aiheuttavan syöpää. Itse asiassa Ruotsi oli pakotettu poistamaan nuuskarasioista varoitukset syövän aiheuttamisesta, koska tällaisesta ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt tutkimuksellista näyttöä. Ja vaikka lähtisimmekin siitä, että nuuskalla on negatiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, ei ole mitään järkeä antaa verotulojen valua ulkomaille, Kärnä toteaa.

Jos nuuska tuotaisiin kotimaan markkinoille, tulisi sitä Kärnän mielestä myydä samoilla ehdoilla ja rajoituksilla kuin tupakkaakin.

Tupakkalakia ollaan uusimassa ja se on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Hallituksen esitys uudesta tupakkalaista on tarkoitus antaa loppuvuodesta.