Hyppää sisältöön

Mitä Kiina todella tahtoo? Juanista maailmanvaluutta vai pelkkää vientitukea

Kiinan päätös alentaa valuuttansa arvoa saa asiantuntijoilta kovin erilaisia tulkintoja. Toisten mielestä kyse on maan oman kilpailukyvyn ajamisesta. Toisen näkemyksen mukaan tavoitteena on tehdä maailman toiseksi suurimman talouden valuutasta tasaveroinen dollarin ja euron rinnalle.

Kiinalainen pankkivirkalija laski rahoja Lianyungangissa tiistaina. Kuva: AFP

Kiinan keskuspankin päätös laskea maan valuutan arvoa herättää kysymyksiä sen perimmäisestä tavoitteesta. Juanin arvo on pudonnut alkuviikolla enemmän kuin vuosikymmeneen.

Kiinan virallisen selityksen mukaan devalvoinnilla pyritään edistämään valuutan arvon määräytymistä markkinoilla entistä vapaammin. Se parantaa mahdollisuuksia tehdä juanista vapaasti vaihdettava maailmanvaluutta dollarin, euron, punnan ja jenin rinnalle.

– Maailman toiseksi suurimmalle taloudelle valuutan vaihdettavuus on myös statuskysymys, sanoo neuvoantaja Jouko Rautava Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

Valuutan vaihdettavuus on Kiinalle myös statuskysymys

Jouko Rautava

Kiinan tavoitteena on, että juan hyväksytään kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n valuuttakoriin suurten päävaluuttojen rinnalle. Päätös siitä tehdään marraskuussa.

Rautava päättelee, että jos Kiina tavoittelisi devalvaatiolla vain viennin vauhdittamista, se olisi antanut juanin halventua selvästi enemmän. Valuutan arvo on laskenut tällä viikolla runsaan kolme prosenttia.

Kaikki eivät kuitenkaan niele Kiinan keskuspankin selitystä. Kiinan valuuttapolitiikkaa tutkinut yliopistonlehtori Juha Tervala Helsingin yliopistosta pitää devalvointia selkeästi pyrkimyksenä parantaa maan oman teollisuuden kilpailukykyä suhteessa kilpailijoihin.

– Devalvaatiolla on pyritty viennin lisäämiseen ja hintakilpailukyvyn parantamiseen, sanoo Tervala yksiselitteisesti.

Devalvaatiolla on pyritty viennin lisäämiseen

Juha Tervala

Kiinan keskuspankin mukaan devalvoinnin tavoitteena on lisätä juanin kansainvälistä käyttöä.

Tervala ei pidä selitystä uskottavana.

– Kansainväliset valuutat ovat kelluvia ja tällaiset sarjadevalvaatiot vähentävät valuutan uskottavuutta reservivaluuttana, Tervala perustelee.

Valuutan devalvointi kuitenkin parantaa kiinalaisyrityksien vientimahdollisuuksia – olipa se varsinainen tarkoitus tai ei. Se on puolestaan eduksi Kiinan hidastuvalle talouskehitykselle.

Tervala myöntää, että Kiinan vakaa talouskehitys on puolestaan Suomen, Euroopan ja maailmantaloudenkin etu.

– On myös Suomen talouden etu, että Kiinan talous kehittyy tasapainoisesti, vaikka devalvaatiolla onkin lyhyellä ajalla kielteisiä vaikutuksia suomalaisten yritysten vientinäkymiin, sanoo Tervala.

.
.