Länsimetron päätepysäkin suunnittelu vireille Espoossa

Espoon kaupunki hakee rakentajilta ja aluekehittäjiltä ideoita Kivenlahteen rakennettavan metroaseman toteuttamisesta. Alustavan aikataulun mukaan rata Matinkylästä Kivenlahteen valmistuisi vuonna 2020. Projektinjohtaja pitää aikataulua haastavana.

Kuva: Länsimetro Oy

Ehdotuksia Kivenlahteen rakennettavan metrokeskuksen toteuttamisesta kerätään syksyn aikana avoimessa suunnitteluvarausten haussa. Kivenlahden metroasema on tarkoitus rakentaa Länsiväylän ja Kivenlahdentien väliin.

– Nyt koetetaan löytää sellainen taho, joka yhdessä meidän kanssa kehittää Kivenlahden metroaseman seutua. Ideana on hyödyntää sitä osaamista, mikä rakennusalan toimijoilla on jo olemassa, kertoo projektinjohtaja Kimmo Leivo.

Alustavan aikataulun mukaan rata Matinkylästä Kivenlahteen valmistuu aikaisintaan vuonna 2020. Espooseen tulee viisi uutta metroasemaa: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti sekä Kivenlahti. Leivo arvioi, että länsimetro liikennöisi Kivenlahteen aikaisintaan vuonna 2021. Leivo toteaa aikataulun olevan tiukka.

– Se, että saadaan kaavat kuntoon ja tuotanto liikkeelle, niin kyllä tässä on tietty aikataulullinen haaste. Kyllä me toivotaan, että suunnittelu menee eteenpäin, koska olisi hyvä saada sekä metrorakentaminen että suunnittelualueen rakentaminen käyntiin samanaikaisesti ja saada alue ainakin osittain valmiiksi siinä vaiheessa, kun metro alkaa liikennöimään.

Tuhansia asukkaita ja paremmat palvelut

Kokonaisuudessaan Espoon viiden uuden asemaseudun alueelle on suunnitteilla asuntoja jopa 50 000 – 70 000 asukkaalle.

– Metroliikenteen käynnistyminen mullistaa valtavasti alueen dynamiikkaa ja tuo alueelle lisää asukkaita. Sen myötä myös tarve erilaisille palveluille lisääntyy, Leivo toteaa.

Kivenlahden alueen arvioidaan muodostuvan tulevaisuudessa Espoon osalta merkittävimmäksi liikenteen solmukohdaksi. Uuden metrokeskuksen toivotaan myös parantavan alueen palveluita.

– Verrattuna muuhun Espooseen Suur-Espoonlahden palvelurakenne on ollut puutteellinen. Toivotaan, että nyt kaupallista toimintaa tulisi alueelle merkittävässä määrin. Tavoittelemme alueelle erilaisia liiketiloja, toimistotiloja sekä myös asuntotuotantoa, Leivo luettelee.

Ehdotuksia Kivenlahden metroaseman kehittämisestä kerätään syksyn aikana.