Britannia valittaa Ecuadorille virallisesti Assangen piilottelusta

Kaksi neljästä Assangea vastaan nostetuista seksuaalirikossyytteistä vanheni tänään. Britannian mukaan Wikileaksin perustajan Julian Assangen jatkuva suojelu Ecuadorin lähetystössä vahingoittaa maan mainetta ja se aikoo tehdä asiasta Ecuadorille virallisen valituksen. Myöhemmin torstaina myös Ecuadorin hallitus kommentoi asiaa.

Ulkomaat
Mielenosoittaja pitelee kylttiä hampaillaan.
Julian Assangen tukija osoitti mieltään Ecuadorin suurlähetystön edustalla Lontoossa perjantaina.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannia ilmoitti torstaina, että se aikoo tehdä Ecuadorille virallisen valituksen, koska se estää oikeuden toteutumisen suojelemalla Wikileaksin perustajaa Julian Assangea Lontoon lähetystössään.

– Ecuadorin täytyy ymmärtää, että sen päätös piilotella Julian Assangea yli kolmen vuoden ajan on estänyt oikeuden toteutumisen, Britannian ulkoministeri Hugo Swire sanoi tiedotteessa.

Britannian mukaan sen suurlähettiläs Quitossa, Ecuadorissa, toimittaa maan virallisen vastalauseen Ecuadorin hallitukselle torstaina.

– Olen ohjeistanut lähettilästämme Ecuadorissa toistamaan näkemyksemme, että ruotsalaisten syyttäjien kuulustelumahdollisuuden jatkuva lykkääminen ja siten tilanteen loppuunsaattamisen estäminen, tahraa jatkuvasti Ecuadorin mainetta, ministeriö sanoi.

Ruotsin syyttäjäviranomaiset sanoivat aiemmin torstaina, että heidän on lopetettava kahden syytekohdan tutkinta, koska niiden syyteoikeus on vanhentunut. Kolmas syyte vanhenee 18. elokuuta. Raiskaussyyte sen sijaan vanhenee vasta vuonna 2020 ja Ruotsin viranomaiset haluavat edelleen kuulustella Assangea sen vuoksi.

Syytteet perustuvat kahden naisen tekemiin rikosilmoituksiin, mutta Assange sanoo, ettei niissä ole perää.

Lähetystö poliisivartio maksanut miljoonia

Julian Assange pakeni Ecuadorin Lontoon suurlähetystön suojiin kesäkuussa 2012 sen jälkeen, kun Ruotsin viranomaiset olivat määränneet hänet pidätettäväksi useista vuonna 2010 tapahtuneista seksuaalirikoksista epäiltynä. Assange matkusti Britanniaan sen jälkeen, kun Ruotsin poliisi oli kuulustellut häntä ensimmäisen kerran. Vähän myöhemmin hän sai turvapaikan Ecuadorin lähetystöstä.

Assangesta on eurooppalainen pidätysmääräys ja Britannia on sanonut, että se luovuttaa Assangen Ruotsiin kuulusteluja varten, mikäli tämä poistuu lähetystöstä. Sen vuoksi poliisi vartioi lähetystöä yötä päivää. Poliisivartion kulujen on arvioitu nousseen jopa yli 14 miljoonaan euroon.

Poliisi seisoo Ecuadorin suurlähetystön edessä.
Poliisi seisoo Ecuadorin suurlähetystön edessä kesäkuussa 2014 Lontoossa.Will Oliver / EPA

– Ei ole hyväksyttävissä, että brittiläiset veronmaksajat joutuvat maksamaan tästä diplomaattisuhteiden väärinkäytöksestä, maan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan.

Assange pelkää, että Ruotsi saattaisi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin, missä häntä epäillään vakoilusta, salaliitosta ja tietokonepetoksesta. Epäilyt liittyvät Wikileaksin hankkimien satojentuhansien salaisten Yhdysvaltojen diplomaattisähkeiden julkistamiseen vuonna 2010. Yhdysvaltojen mukaan tutkinta Assangea vastaan on edelleen käynnissä.

Myöhemmin torstaina Ecuadorin ulkoministeriö sanoi olevansa pahoillaan, että Assange on joutunut olemaan lähetystössä niin kauan ja että sen hallitus on tarjonnut jopa kymmeniä mahdollisuuksia "avoimelle oikeusprosessille". Ecuador sanoi "paheksuvansa Britannian ja Ruotsin hallitusten lähes 1 000 päivää kestänyttä toimettomuutta".

Assange sanoo olevansa syytön

Assange sanoi tiedotteessaan, että hän on erittäin pettynyt Ruotsin syyttäjäviranomaisen aikomukseen jatkaa häneen kohdistuvien rikosepäilyjen tutkintaa.

– Millekään tälle ei olisi ollut tarvetta, olen syytön mies, Assange sanoi ja kielsi väitteet, että hän olisi kieltäytynyt puhumasta syyttäjille.

– Alusta lähtien tarjosin yksinkertaista ratkaisua. Tulkaa lähetystöön ottamaan lausuntoni tai luvatkaa olla luovuttamatta minua Yhdysvaltoihin. Syyttäjä kieltäytyi molemmista vaihtoehdoista, samoin kuin kirjallisesta lausunnostani.

Syyttäjä vaati aiemmin, että Assange palaisi Ruotsiin kuulusteluja varten, mutta hän kieltäytyi tästä. Maaliskuussa syyttäjät suostuivat kompromissiin kuulustella Assangea lähetystössä, mutta heitä ei edelleenkään ole päästetty lähetystöön kuulusteluja varten, mikä on saanut monet epäilemään, että Ecuador yrittää pelata aikaa.

Assangen asianajajat ovat kieltäneet tämän. Heidän mukaansa Ruotsin pyyntö kuulusteluista tuli myöhässä ja että Ecuador käsittelee pyyntöä, ja "varmasti hyväksyy pyynnön sen jälkeen, kun se on asianmukaisesti käsitelty Ecuadorin säädösten mukaan".

Toisaalta Assangen asianajajat sanoivat myös, että syytteet eivät olisi pitäneet ainoassakaan pätevässä tuomioistuimessa. Heidän mukaansa raiskaussyyte on yhtä hataralla pohjalla.

Julian Assange puhuu Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön parvekkeella, etualalla poliiseja.
Julian Assange puhui medialle ja yleisölle Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön parvekkeelta elokuussa 2012.Facundo Arrizabalaga / EPA

Syyttäjä: Kuulustelua on yritetty toistuvasti

Syyttäjä Marianne Ny sanoi, että hän on yrittänyt kuulustella Assangea vuodesta 2010 lähtien, mutta että tämä on jatkuvasti kieltäytynyt saapumasta kuulusteluihin. Syyttäjien mukaan he eivät ole päässeet lähetystöön toistuvista pyynnöistä huolimatta.

– Toivon silti, että saisimme siihen jossain vaiheessa mahdollisuuden, sillä neuvottelut Ruotsin ja Ecuadorin välillä jatkuvat.

Toisen rikosilmoituksen tehneen naisen asianajaja sanoi, että hänen asiakkaansa yrittää sopeutua siihen tosiasiaan, ettei tapaus koskaan etene oikeuteen.

– Samaan aikaan hän on kuitenkin helpottunut, sillä tämä on kestänyt vuosia ja hän haluaa päästä takaisin normaaliin elämään, asianajaja sanoi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters