1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työttömien yhdistyksen toiminnanjohtaja: "Kyyti on kesästä asti ollut kylmä, kuten ilmakin"

Yhdistykset ja yhteisöt ovat vaikeassa tilanteessa, koska valtion työllisyysmäärärahat ovat lopussa. Esimerkiksi Kuhmon Työttömien yhdistys joutunee supistamaan toimintaansa.

talous
Kuhmon Ekotorin kyltti.
Jarmo Nuotio / Yle

Kuhmon Työttömien yhdistyksessä ei tulevaisuus näytä kovin hääppöiseltä, sillä parin viikon kuluttua yhdistyksen ylläpitämän Ekotorin työntekijämäärä vähenee arviolta puoleen. Syynä tähän on työllisyysmäärärahojen niukkuus.

– Budjettiesitys ei tuonut helpotusta tilanteeseen, ja Sipilän tulopoliittinensopimus kiristää näillä näkymin entisestään heikompien asemaa, yhdistyksen toiminnanjohtaja Vesa Rantanen toteaa.

– Tämä on lohdutonta. Kyyti on kesästä asti ollut kylmä, kuten ilmakin, mutta talvea kohden kylmenee vielä entuudestaan.

Ekotori on yhdistyksen toiminnan keskipiste, sillä on kustannettu kiinteitä kuluja.

– Tämä on ollut meidän niin sanottu syömähampaamme. Jos Ekotori pienenee entuudestaan, silloin on pakko laittaa lappu luukulle.

Ekotorin kassojen esimies Kaija Huotari toteaa väen vähentämisen hankaloittavan esimerkiksi työvuorolistojen tekemistä. Lauantait on jo jouduttu jättämään, koska ei ole työntekijöitä, jotka voisivat lauantaivuoroja tehdä.

– Pitää hyvin tarkkana olla miten ne vuorot laitetaan, koska kuntouttava työntekijä on vain periaatteessa perustyöntekijän apulainen. Heidän varaansa ei voi pelkästään laittaa työvuoroa. En usko, että hommat toimivat puolella väellä pidemmän päälle.

Viestiä karusta tilanteesta on viety yhdistyksen toimesta eteenpäin, mutta toiminnanjohtaja Rantasen mukaan sitä ei ole kuunneltu.

Ennemmin töissä kuin neljän seinän sisällä

Työttömien yhdistys on paljon muutakin kuin vain se paikka, jossa pidetään ihminen työn syrjässä kiinni.

– Se on paljon muutakin kuin pelkkä työpaikka. Sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää, se tuppaa unohtumaan päättäjiltä, yhdistyksen toiminnanjohtaja Vesa Rantanen toteaa.

Monitoimimiehenä toimiva Risto Pääkkönen pitää yhdistyksen kaventuvia toimintaedellytyksiä huonona asiana. Hän on työskennellyt yhdistyksessä puolisen vuotta.

Jos Ekotori pienenee entuudestaan, silloin on pakko laittaa lappu luukulle.

Vesa Rantanen

– Täällä on mukava olla töissä, ennemmin sitä on töissä kuin neljän seinän sisällä. Jatko huolettaa, työni loppuvat tämän kuun lopussa.

Pääkkönen on etsinyt töitä TE-palveluiden sivuilta, mutta hänen mukaansa siellä ei oikein niitä ole.

Huoli on muillakin yhdistyksen työntekijöillä jatkon suhteen.

– Ja asiakkaat kyselevät, että miten jatkuu. Kun ei oikein tiedä, mitä eduskunta ja päättäjät päättää. Koko ajan pitää odottaa, että mitä tuleman pitää, Kaija Huotari huomauttaa.

Lue seuraavaksi