1. yle.fi
  2. Uutiset

Terveystalon ylilääkäri äimistyi hallituksen Kela-leikkauksista: julmaa!

Terveystalo-konsernin johtava ylilääkäri Juha Tuominen on erittäin yllättänyt hallituksen aikeista puolittaa yksityisen hammaslääkäri- ja lääkärikäynnin Kela-korvaus. Hän muistuttaa, että yksityinen puoli on olennainen osa terveysjärjestelmää.

talous
Juha Tuominen
Juha TuominenYle

– Kyllä tämä on asiakkaille aika julma juttu. Me olemme kuitenkin todella tärkeitä tavallisille kansalaisille, Tuominen päivittelee.

Hänen mukaansa yksityinen terveydenhuolto tuottaa noin neljä miljoonaa lääkärikäyntiä ja julkisen puolen terveyskeskukset noin seitsemän miljoonaa. Eli yksityisellä puolella on suuri rooli terveydenhuollossa.

Jos valtiovarainministeriön ja hallituksen aikeet toteutuvat syksyn budjettiriihessä, tavallisen asiakkaan yksityislääkärillä käynti kallistuu karkeasti arvioiden kymmenellä eurolla.

– Onko se paljon vai vähän, on jokaisen itsensä suhteutettavissa. Mutta kun tämä koskee kaikkia suomalaisia, niin onhan tämä jännä kohdennus.

Kaikkein vähävaraisimmille tämä voi olla se viimeinen niitti.

Johtava ylilääkäri Juha Tuominen pohtii, että voi käydä jopa niin että jotkut potilaat jättävät lääkärikäynnit väliin.

– Kaikkein vähävaraisimmille tämä voi olla se viimeinen niitti. Silloin tietysti sairauksien hoito heikkenee.

Ja kun osa yksityisen puolen potilaista saattaa siirtyä julkiselle sektorille, he eivät siirry pelkästään jonoihin. Silloin myös kustannukset nousevat. Tuominen arvioi, että myös jonot terveyskeskuksissa saattavat kasvaa.

Toisin sanoen julkisen sektorin taakka kasvaa ja kuntien maksuosuus nousee.

Terveyspalveluyritysten kannalta hallituksen mahdollinen päätös merkitsee toiminnan tehostamisen tarvetta. Niiden on sopeudettava tilanteeseen, jos asiakkaita menetetään.

– Tämä saattaa vähentää meidän potilaskäyntejämme. Se vaatii meiltä yhä toiminnan trimmaamista ja tehokkuuden lisäämistä entisestään.

Lue seuraavaksi