Nyt ei ratsata, vaan jutellaan – asuinalueen arkea yritetään rauhoittaa "poliisimiitillä"

Poliisi ottaa käyttöön uudet keinot rauhoittaakseen nuorten touhuilua Kuopion Lippumäessä. Tällä kertaa luvassa on porkkanaa, eikä keppiä.

Kotimaa
Mopo ja poliisiauto.
Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen poliisi kokeilee "poliisimiittiä" etsiäkseen ratkaisuja nuorten ja asukkaiden kiristyneille väleille Kuopion Lippumäessä.

Poliisille on tullut ilmoituksia Lippumäen asukkailta vuosien ajan siitä, että he eivät saa nukuttua nuorten mekastuksen takia. Mopoilla ja kevytmoottoripyörillä poltetaan kumia, ajetaan väärissä paikoissa ja metelöidään. Alkukesä on poliisin mukaan sujunut suhteellisen rauhallisesti, mutta ilmojen lämmittyä nuoret ovat jälleen rikkoneet kymmenien perheiden kotirauhaa.

Ennusmerkit ovat vahvat, että poliisin Facebookissa julkaisema kutsu (siirryt toiseen palveluun) Lippumäen urheilukentän läheisyydessä aikaansa viettäville nuorille on tavoittanut kohderyhmänsä. Netissä nuoret ovat tituleeranneet tapahtumaa poliisimiitiksi.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjalaisen mukaan nuorison keskustelupalstoilla sosiaalisessa mediassa on viestitelty siihen malliin, että nuorisoa olisi tulossa Lippumäen urheilukentälle keskustelemaan poliisin kanssa yhteisistä pelisäännöistä perjantai-iltana kello 22.

– Toivomme, että paikalle tulisi paljon nuoria, ja että myös eniten häiriköivät löytäisivät paikalle.

Pohjalainen korostaa, että suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin. Muutamat ylilyönnit tahraavat koko Lippumäessä aikaansa viettävät kaveriporukan maineen.

Ei ratsioita, vaan reilua keskustelua

Poliisi ei tarkasta tilaisuudessa mopoja tai kevareita vaan toivoo reilua keskustelua.

– Rangaistukset eivät ole ainoa keino. Nyt kokeillaan jotain muuta, Pohjalainen kertoo.

Porukassa on voima sekä tyhmyydessä että viisaudessa.

Harri-Pekka Pohjalainen, ylikomisario

Poliisi aikoo käydä noin tunnin kestävässä tapaamisessa läpi asioita, joita nuorien tulisi ottaa huomioon viettäessään aikaa asutuksen läheisyydessä. Myös mopoilijoiden vanhemmat ja alueen asukkaat ovat tervetulleita mukaan.

Toiveissa on, että myös nuoret esittäisivät ratkaisuehdotuksia tilanteeseen. Itä-Suomen poliisin ylikonstaapeli Arto Tynkkynen lupaa, että parhaat ehdotukset tullaan palkitsemaan. Itä-Suomen poliisilaitos julkaisee palkinnot myöhemmin Facebook-sivullaan.

– Porukassa on voima sekä tyhmyydessä että viisaudessa. Toivomme, että nuoriso ottaisi huomioon myös muut viettäessään aikaa alueella, Pohjalainen toteaa.

Pohjalainen kertoo, että he ovat tyytyväisiä tapahtumaan, jos meno Lippumäessä rauhoittuu edes vähän.

Nuorison illanvietto on sotkenut asukkaiden yöunia Lippumäen lisäksi ainakin Kuopion Päivärannassa ja Siilinjärven Ahmossa. Jos Lippumäen poliisimiitistä saadaan hyviä kokemuksia, kokoontumisia aiotaan järjestää myös muualla Pohjois-Savossa.