1. yle.fi
  2. Uutiset

Melu on kuulijan korvassa – tarkkoja desibelirajoja ei ole

Naapuri aloittaa ruohonleikkuun sunnuntaiaamuna kello kuusi. Kaivinkone kaivaa kuoppaa parvekkeen alla pitkin päivää. Väärään aikaan alkava melu ärsyttää, mutta pidemmän päälle se voi olla jo terveyshaitta.

ilmiöt
Rusokinkadun työmaalla Jyväskylän kaupungin ympäristötarkastaja Petteri Ahonen.
Esko Pulliainen / Yle

Jyväskylän Kankaan alueella käyvät työmaakoneet ja kaivinkone kolistelee. Vanhan tehtaan purkutyöt ovat käynnissä, ja maata siirretään rekoin paikasta toiseen. Rusokinkadun ja Ailakinkadun risteyksessä oleva kuoppa saa osansa Kankaan siirrettävästä maa-aineksesta.

Kaupungin ympäristösuojelumääräyksissä on kirjattu, että iltakymmenen ja aamuseitsemän välisenä aikana ei saa käyttää meluavia laitteita tai koneita.

– Jos melusta tulee valituksia, me määrittelemme, onko se häiritsevää. Suoraa desibelirajaa melulle ei ole olemassa, kertoo Jyväskylän kaupungin ympäristötarkastaja Petteri Ahonen.

Esimerkiksi rakennustyömaan melusta ei ole tarkkoja määräyksiä. Kiire ja urakkatyöt voivat aiheuttaa sen, että työmiehet haluavat saada työt nopeasti hoidettua – kelloon katsomatta. Ympäristötarkastaja neuvookin, oli kyseessä työmaa tai lehtipuhallinta huudattava naapuri, käyttämään maalaisjärkeä.

– Monet meluasiat ovat sellaisia, ettei varsinaisia määräyksiä tai desibelirajoje ole. Kaupungin ympäristösuojelumääräykset ovat kyllä määräyksiä ja erityisen häiritsevä melu yöaikaan ei ole sallittua. Usein kyllä törmää siihen, ettei kovinkaan moni sitä tiedosta. Aivan asutuksen vieressä ei yöaikaan saa meluta, Ahonen sanoo.

"Jos melu kuuluu asuntoon ja se on jatkuvaa, silloin se alkaa olla terveyshaitta"

Meluvalitukset päätyvät puhelimitse tai sähköpostilla kaupungin ympäristötarkastajille. Osa valituksista päätyy ympäristö- ja terveyshuoltoon. Jos meluamista tapahtuu kerrostalon pihamaalla, taloyhtiön tehtävä puuttua meluun ja yleisillä alueilla poliisi valvoo järjestyslain kautta metelöintiä.

Rusokinkadun ja Ailikinkadun työmaa Jyväskylässä.
Esko Pulliainen / Yle

– Jos melu kuuluu asuntoon ja se on jatkuvaa, silloin se alkaa olla terveyshaitta ja siihen täytyy puuttua. Tilapäiset häiriöt, niitä on jokaisen jonkin verran kestettävä, toteaa Ahonen.

Toiset ovat herkempiä melulle kuin toiset ja melun määrittäminen on kuin veteen piirretty viiva. Jonkinlainen kohtuus ja säännöt ovat kuitenkin aina löydettävissä.

Ahonen kertoo, että yrittäjät ja toimijat ovat usein ymmärtäväisiä ja päätyvät muuttamaan käytäntöjään esimerkiksi kaupungissa olevalla työmaalla.

– Ennen sunnuntai olivat pyhitetympiä, mutta nykyään tuntuu, että ihmiset eivät enää siitä sunnuntaistakaan piittaa. Työmaaurakoita ei sunnuntaisin tehdä, mutta lauantaisin lyhyemmillä työajoilla, kertoo Ahonen.

Yhden nautinto on toisen melu

Oma lukunsa meluasioissa ovat kaupungeissa järjestettävät tapahtumat. Vaikkapa konsertti tai festivaali voi jatkua pitkälle yöhön. Esimerkiksi Laukaan Satama Festival -musiikkitapahtumassa viimeinen artisti aloittaa yöllä puoli kahdelta.

– Valituksia tulee, mutta se on todella pientä. Enemmänkin kaikki ovat innoissaan ja odottavat tapahtumaa, sanoo tapahtuman järjestäjä Jonne Lehtonen.

– Kunnan puolelta tilanne on se, että tehdään mitä tahansa, kaikki eivät ole tyytyväisiä. Pieni määrä valituksia on tullut, ja niitä pitää kunnioittaa. Me kunnioitamme niitä niin, että festivaali järjestetään tiukasti kaikkien lupien ja rajoitusten puitteissa, sanoo Laukaan kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä.

Festivaalialueen ympärillä on sekä kerros- että omakotitaloja, ja koska tapahtuma on satamassa, se on veden äärellä. Vettä pitkin ääni tunnetusti kuuluu kauas.

– Naapureita on pyritty informoimaan kaikesta mahdollisesta haitasta, mutta moni heistä on tulossa paikalle, Lehtonen sanoo.

Festivaalilla on desibelirajat, joita valvotaan jatkuvasti. Maksimi äänetoiston lähettyvillä on 100 desibeliä.

Satama Festivalin yleisötavoite on 5000 henkeä.

Lue seuraavaksi