Kreikan parlamentti hyväksyi lainaohjelman

Kreikan parlamentin istunto kesti koko yön. Laki hyväksyttiin opposition tuella. Syriza-puolue repeilee päätöksen johdosta.

Ulkomaat
Euclid Tsakalotos ja  Giorgos Stathakis äänestivät Kreikan parlamentissa Ateenassa perjantaina.
Euclid Tsakalotos ja Giorgos Stathakis äänestivät Kreikan parlamentissa Ateenassa perjantaina.Louisa Gouliamaki / AFP

Kreikan parlamentin enemmistö on hyväksynyt uuden lainaohjelman.

Parlamentti käsitteli 85 miljardin euron lainaohjelmaa yli vuorokauden kestäneessä istunnossa.

Kyseessä on kolmas Kreikalle kohdistettava avustuspaketti. Sen saaminen edellyttää Kreikalta säästökuurin jatkamista ja veronkorotuksia.

Monet vasemmistolaisen Syriza-puolueen edustajat äänestivät avustuspakettia vastaan, mutta laki sai hyväksyntänsä opposition tuella. Äänestysluvut 300-paikkaisessa parlamentissa olivat yllättävän selvästi: 220 puolesta ja 64 vastaan. 11 edustajaa oli poissa äänestyksestä.

Kreikan parlamentin oli hyväksyttävä paketti ennen kuin euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat tänä iltana Brysseliin puimaan samaa asiaa.

Euromaiden parlamenttien on hyväksyttävä sopimus ennen kuin se astuu voimaan. Suomi on sen jo hyväksynyt.

Syriza repeilee

Kreikan hallituksessa oleva vasemmistolainen Syriza-puolue on kovan paikan edessä joutuessaan hyväksymään kiistellyn leikkausohjelman. Säästökuurin lopettaminen on ollut puolueen päätavoite.

Pääministeri Alexis Tsipras on itse vastustanut pakettia. Hän antaa parlamentin äänestää hallituksensa luottamuksesta 20. elokuuta, kun Euroona keskuspankin tuen on määrä toteutua. Jos hallitus häviää äänestyksen, Kreikassa joudutaan järjestämään uudet vaalit.

Tsipras on joutunut oman puolueensa edustajien taholta raivokkaan arvostelun kohteeksi. 12 vasemmistolaista kansanedustajaa on allekirjoittanut sopimuksen, jolla he perustavat oman ryhmittymänsä, jonka ohjelma on talousleikkausten vastustaminen.

– Häpeän sinua! Meillä ei ole enää demokratiaa [...] vaan euroalueen diktatuuri, puhui Syrizaa edustanut entinen energiaministeri Panagiotis Lafazanis parlamentissa kohdistaen sanansa Tsiprasiin.

– Me otimme tuskallisen, mutta vastuullisen askeleen, joka on askel taaksepäin, Tsipras sanoi.

– Meidän asemaamme ei paranna pakeneminen tai fantasiointi. Päätöksemme merkitsee, että pysymme elossa, sen sijaan että olisimme tehneet itsemurhan ja valittaneet, miten epäreilua se on, Tsipras puolusti enemmistön päätöstä.

Lähteet: AFP, Reuters