Patrian vapauttava tuomio Slovenia-jutussa jää voimaan

Syyttäjä ei hae Slovenia-haarassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Kotimaa

Syyttäjät ovat ankaran pohdinnan jälkeen päätyneet siihen, että he eivät hae Patrian Slovenia-haarassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

– Valituslupahan myönnetään vain tietyntyyppisillä perusteilla ja tämäntyyppisessä jutussa ennakkopäätösperuste olisi saattanut olla sellainen, jolla valituslupaa olisi voinut hakea. Me emme tässä jutussa oikein sellaista perustetta osanneet hahmottaa. Tämä on puhtaasti näytön riittävyyskysymys, valtionsyyttäjä Jukka Rappe perustelee.

Turun hovioikeus hylkäsi kesäkuun lopulla Patrian entisten työntekijöiden lahjussyytteet. Aiemmin myös Kanta-Hämeen käräjäoikeus vapautti kaikki Patrian entiset työntekijät Slovenia-kaupoista.

Patrian väitettyjen lahjusten eli konsulttisopimusten esitutkinta alkoi Suomessa jo vuonna 2011 ja syytteet asiasta nostettiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vuonna 2013. Syyttäjien näkemys oli, että Patrian johtohenkilöt olisivat maksaneet lahjuksia saadakseen panssariajoneuvoja kaupaksi Sloveniaan. Tämä juttu on nyt siis loppuun käsitelty ja vapauttava tuomio jää voimaan.

Sen sijaan Kroatia-haarassa Patrian kaksi entistä johtajaa tuomittiin helmikuussa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa törkeästä lahjuksen antamisesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi yhtiö, Patria Land Services Oy, joutui maksamaan yhteisösakkoa. Kroatia-haara on nyt Turun hovioikeudessa vireillä, ja pääkäsittely alkaa loka-marraskuussa.