Ensi vuoden budjetti julki – katso mistä säästetään, mihin panostetaan

Leikkauksia on luvassa 900 miljoonan euron edestä. Rahaa valtion kassaan kerätään haittaverojen ja asiakasmaksujen korotuksilla sekä indeksikorotusten jäädyttämisellä.

talous
 Alexander Stubb esittelee vuoden 2016 budjettiehdotusta Helsingissä.
Alexander Stubb esitteli vuoden 2016 budjettiehdotusta Helsingissä keskiviikkona.Mikko Stig / Lehtikuva

Valtiovarainministeriö on julkaissut ensi vuoden budjettiehdotuksensa (siirryt toiseen palveluun) kokonaisuudessaan.

Vuoden 2016 talousarvioehdotus on 5,3 miljardia euroa miinuksella.

Ehdotuksessa on tuloja 48,7 miljardia euron ja menoja 53,9 miljardia euron edestä. Valtion velkataakka kasvaa noin kuudella miljardilla eurolla kuluvasta vuodesta 106 miljardiin euroon.

Ensi vuonna säästetään 900 miljoonan euroa vuoteen 2015 verrattuna. Suurimmat leikkaukset kohdistuvat kehitysyhteistyömenoihin, opetukseen ja korkeakouluihin, sairaanhoitokorvauksiin ja valtionhallinnon toimintamenoihin sekä etuuksien indeksikorotuksiin.

Saajapuolella ovat takuueläkeläiset, omais- ja perhehoitajat sekä sisäinen turvallisuus ja puolustus.

Pieni- ja keskituloisten ansioverotusta kevennetään työtulovähennyksen kautta. Suurituloisten verotus kiristyy hieman.

Rahaa valtion kassaan kerätään tupakka-, ajoneuvo,- jäteveroa sekä lämmitys-, voimalaitos- ja työkonepolttoaineiden veroa korottamalla. Myös asiakasmaksuihin ja rikesakkoihin on luvassa korotuksia. Asuntolainan korkojen vähennystä pienennetään ja solidaarisuusveroa jatketaan.

Valtiovarainministeriön ehdotukseen eivät sisälly vielä hallituksen kärkihankkeet, joihin hallitus on aikonut panostaa miljardin euron verran.

Lisäselvityksiä edellyttäviä säästöjä ei ole myöskään viety talousarvioesitykseen. Nämä muutokset tehdään hallituksen syyskuun toisella viikolla pidettävään budjettiriiheen mennessä. Hallitusohjelmassa on sovittu, että jos säästö ei toteudu täysimääräisesti, korvaava säästö etsitään samalta hallinnonalalta.

Hallituksen lopullinen esitys ensi vuoden talousarvioksi julkistetaan 28. syyskuuta, jonka jälkeen eduskunta alkaa käsitellä sitä.