Luken ja Syken fuusio peruttiin – Tiilikainen: Roikottaminen olisi heikentänyt työtehoa

Hallitus peruu Luonnonvarakeskuksen sekä Suomen ympäristökeskuksen yhdistämisen. Säästöjä ei kuitenkaan peruta. Noin kahden miljoonan euron säästöt kohdistuvat nyt todennäköisesti Sykeen.

politiikka
Luonnonvarakeskuksen pääkonttori Helsingin Viikissä.
Luonnonvarakeskuksen pääkonttori Helsingin Viikissä.Heikki Saukkomaa / EPA

Vyönkiristys ei tule koskemaan pelkkää hallintoa, vaan myös tutkimustoiminnasta joudutaan karsimaan, Syken pääjohtaja Lea Kauppi arvioi Ajantasan haastattelussa.

– Hallintoa on karsittu vuosien mittaan muista leikkauksista johtuen niin paljon, että se ei tule riittämään. Katsomme ilman muuta myös kaikkea sisältöä, myös tutkimustoimintaa ja asiantuntijapalveluita, Kauppi sanoo.

Samassa ohjelmassa haastateltu maatalous –ja ympäristöministeri Tiilikainen perustelee fuusion perumista hallituksen strategisiilla tavoitteilla.

– Hallitusohjelmassa nostetaan biotalous, kiertotalous ja puhtaat ratkaisut strategisen tavoitteen asemaan. Nyt tarvitaan molempien tutkimuslaitosten työtä palvelemaan tavoitteita. Pitkäaikainen roikottaminen epävarmuudessa, että tuleeko vaalikaudella joku fuusio, heikentäisi varmasti molempien laitosten työtehoa, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen katsoo, että säästöjen painotus on oikea ja uskoo, että molemmat tutkimuslaitokset voivat jatkaa hyvää työtä.

Syken pääjohtaja Kauppi arvioi, että fuusion perumisesta huolimatta laitokset tulevat tiivistämään yhteistyötään jatkossa.

– Nyt pitää etsiä niitä ratkaisuja, jotka eivät aiheuta niin suuria heikennyksiä toimintaan, että niitä ei kestettäisi. Asiat pitää ottaa semmoisena kuin ne on, Kauppi sanoo.

* Päivitys 12:27, korjattu pääjohtajan nimi