1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tornion maihinnousu lautapeliksi – jäätkö jumiin "Tornion taikayöhön"?

Tornion maihinnoususta on tehty lautapeli. Pelin tapahtumat liittyvät Lapin sodan tunnetuimpaan taisteluun, jossa suomalaiset tekivät maihinnousun Tornion Röyttään.

Kotimaan uutiset
Tornio`44 lautapeli.
Tornio`44 lautapeli.Jari Vesa / Yle

Lautapelin tekijä on Ruotsissa asuva Mikael Grönroos. Tornion ja Kemin seudun taistelut suomalaisten ja saksalaisten välillä kiinnostivat Mikaelia niin paljon, että hän ryhtyi selvittelemään asiaa tarkemmin. Mikael luki valtavan määrän kirjallisuutta ja kävi Kansallisarkistossa tutkimassa mikrofilmeiltä Tornion maihinnousun tapahtumia.

– Minä tein ensin pelisarjan The Finnish Trilogy, joka käsitti pelit talvisodasta, jatkosodasta ja Lapin sodasta. Sitten tuli mieleen tehdä vahän yksinkertaisempi peli. Tornion maihinnoususta kun ei ollut tehty lautapeliä ennen, niin päätin ryhtyä työhön, kertoo Grönroos.

Haastava peli

Peli on tällä hetkellä englanninkielinen, mutta Grönroos on harkinnut suomenkielisen ohjeen painattamista.

– Jos on pelannut ennen tällaisia pelejä, tätäkin osaa pelata. Aloittelijalle peli voi luoda haastetta, jos ei ole ennen tämän kaltaisia strategiapelejä pelannut, toteaa Grönroos.

Tornion taikayö

Pelilaudalta löytyy yhtenä tapahtumana "Tornion taikayö". Jos pelinappula osuu siihen, pelaajalle on luvassa takapakkia.

– Suomalaiset edetessään löysivät saksalaisten juomavaraston Pikku-Berliinissä Tornion aseman lähellä. Tästä seurasi se, että suomalaisten eteneminen pysähtyi ja puolitoista pataljoonaa jäi siihen ryyppäämään. Suomalaisten taistelukyvyttömyyttä kesti pari päivää, kertoo Grönroos.

Lue seuraavaksi