Ensi kerta kahteenkymmeneen vuoteen – suomensukuisisten kielten ja kulttuurien tutkijoiden jättitapaaminen alkaa

Oulussa järjestetään tällä viikolla kansainvälinen kongressi, johon kerääntyy suomen sukukielten ja niitä puhuvien kansojen ja kulttuurien tutkijoita. Kongressi on maailman suurin alan tieteellinen tapahtuma, ja se on ollut Suomessa viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten.

Kotimaa
Karjalankielinen Raamattu.
YLE / Ari Haimakainen

Suomessa järjestetään suomensukuisten kielten suuri kansainvälinen tieteellinen tapahtuma ensi kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Kyseessä on tapahtuma, johon kokoontuvat suomen sukukielten ja niihin liittyvien kansojen ja kulttuurien tutkijat.

Suurimpia suomalais-ugrilaisia kieliä ovat suomi, viro ja unkari, mutta kieliperheeseen kuuluu myös lukuisia pieniä vähemmistökieliä, joista suuri osa on Venäjän vähemmistökieliä. Monet suomalais-ugrilaisista kielistä ovat uhanalaisia, ja useat niistä ovat kuolleet sukupuuttoon viime vuosikymmeninä.

Venäjällä puhuttavat suomensukuiset vähemmistökielet ovat melko kaukana suomen kielestä. Niitä puhuvat kansat ovat usein paimentolaisia, joiden elinolot ovat vaikeutuneet muun muassa öljy- ja kaasuteollisuuden takia.

Lisäksi suomensukuisia kieliä puhutaan Euroopassa, muun muassa suomea paljon muistuttavia meänkieltä Ruotsissa ja kveeniä Norjassa.

Oulussa järjestettävä tapahtuma on kahdestoista kansainvälinen fenno-ugristikongressi. Tapahtuma on ollut Suomessa neljästi aiemmin, viimeksi Jyväskylässä vuonna 1995.

Tapahtuma järjestetään Oulussa 17.–21. elokuuta, ja siihen on ilmoittautunut 380 osallistujaa.