Tutkimus: Kiinalaisilla Ming-huonekaluilla yhteys suomalaiseen designiin

Kahden erilaisen ja eri aikakaudella vaikuttaneen kulttuurin muotokielestä löytyy samankaltaisuuksia. Wu Enqin selittää tätä vaitöksessään muun muassa suomalaisen ja kiinalaisen kulttuurin yhtäläisyyksillä.

kulttuuri
Yrjö Kukkapuro: Karuselli (1964)
Yrjö Kukkapuro: Karuselli (1964)Rauno Träskelin

Suomalaiset modernit huonekalut ovat saaneet vaikutteita kiinalaisesta Ming-tyylin huonekaluista, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitös.

Master of Arts Wu Enqin tarkasteli väitöskirjassaan, miten ja miksi kahden toisistaan eriävän kulttuurin ja aikakauden huonekaluilla voi olla samanlainen muotokieli.

Kiinalaiset Ming-tyylin huonekalut ovat kovapuisia huonekaluja, joita valmistettiin Kiinassa Suzhoun kaupungin alueella 1500-luvulta 1700-luvun alkuun. Tutkimus keskittyi Alvar Aallon, Eero Aarnion ja Yrjö Kukkapuron suunnittelemiin töihin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös huonekalujen samankaltaisuuteen johtaneita vaikutteita. Analyysissä keskityttiin muun muassa Kiinan ja Euroopan välisiin yhteyksiin yleisesti.

Tutkimuksen mukaan kahden eri kulttuurin huonekalujen samankaltaisuuksia voi selittää esimerkiksi sillä, että molemmat kulttuurit ovat sisäänpäinkääntyneitä.